BTW op e-books mag omlaag

Het zat er al lang aan te komen. Want al meer dan een jaar geleden keurde het Europees parlement een voorstel tot verlaging van de BTW tarieven voor e-books goed.

Vandaag heeft de Europese raad eindelijk bevestigd dat het BTW tarief van e-books en digitale tijdschriften (en ook audio boeken) mag verlaagd worden.
Tot hiertoe werden e-books gezien als software, en moesten ze ook als dusdanig worden belast. Dat was een Europese regel waar de lidstaten niet van mochten afwijken. Daardoor vielen ze meestal onder het hoogst BTW tarief.

Nu mag dat dus wel, en kan voor een e-book hetzelfde tarief worden gehanteerd als voor een papieren boek. Voor België zou dat neerkomen op een daling van 21% naar 6%.
Tenminste, het is de verwachting dat onze overheid dat ook zo gaat invoeren, want in principe kunnen lidstaten nu zelf kiezen welk BTW tarief ze gaan hanteren.

De prijzen kunnen dus naar beneden, en dat zou de verkoop van digitale informatie en e-boeken moeten stimuleren.

Sowieso moet die Europese regel eerst nog worden geïmplementeerd in de wetgeving van de lidstaten. Hopelijk maken ze er in België snel werk van.

Wist je trouwens dat het Europese Raad haar publieke sessies streamt?
Die van vandaag kan je hier beluisteren. Het item ‘vat on e-books’ is het 3e op de agenda.

Het persbericht van de Europese commissie is hier te vinden.

Dit bericht werd geplaatst in eBook, Overheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie