AI kennis voor iedereen

Artificiële Intelligentie (AI) lijkt vaak een ver van mijn bed show. De media bericht vooral over spectaculaire cases maar eigenlijk is het al in verschillende vormen aanwezig in het dagelijkse leven.

Het zit diep verborgen in allerlei software en apps, en is daardoor onzichtbaar, maar iedereen komt er wel op een of andere manier mee in aanraking, al is het maar door gebruik te maken van een smartphone. En wie doet dat niet tegenwoordig?

En is dat een probleem? Nee, op zich uiteraard niet. Maar net als de meeste dingen heeft AI voor- en nadelen en kan het ook voor mindere goede bedoelingen worden ingezet.
Het is dan ook van belang dat je je daarvan bewust bent en er kritisch naar kan kijken.

Vergelijk het met het internet: het gebruik ervan is kinderspel, maar vandaag de dag is iedereen het er wel over eens dat er toch een minimum aan mediawijsheid en kritische zin nodig is om het veilig te kunnen gebruiken. En dus is mediawijsheid ook opgenomen in de eindtermen van het onderwijs en krijgen medewerkers in bedrijven training in het herkennen van spam en phising.

AI is echter een minder zichtbaar en veel recenter fenomeen.

En dus heeft de Vlaamse Overheid, in navolging van Nederland, een on-line cursus op poten gezet om de burger te informeren.

In een mix van tekst en filmpjes wordt in heldere taal uitgelegd wat AI is en wat het niet is, welke soorten er zijn, waar het voor wordt gebruikt, en wat de toekomst mogelijk brengt.
Dit is echt een cursus voor het heel brede publiek, waarbij de basisprincipes worden uitgelegd zonder in te gaan op technische details. Er komen zowel specialisten van onze universiteiten als mensen op straat aan het woord.

https://doemee.ai-cursus.be/home

De opleiding in gratis maar je moet wel registeren met een e-mailadres. Je kan kiezen uit Nederlands en Engels, en de video’s zijn ondertiteld. Je kan zelf kiezen hoe lang je erover doet, de website houdt bij waar je gebleven bent. Per hoofdstuk wordt ook aangegeven hoelang het ongeveer duurt om het af te werken.

Iets voor jou? De inleiding kan je ook zonder registratie bekijken.

Niet alleen de Vlaamse Overheid vind AI belangrijk.
Ook Agoria (de vertegenwoordiger van technologische bedrijven in het Verbond van Belgische Ondernemingen) heeft een gratis cursus op poten gezet: Artificial Intelligence in Business. Zoals uit de titel blijkt is deze cursus vooral gericht op bedrijven.

In verschillende modules worden verschillende aspecten van AI belicht en er wordt ook dieper ingegaan op de gebruikte technologieën. Daarnaast komt het opzetten van AI projecten in een bedrijfsomgeving uitgebreid aan bod. Specialisten uit verschillende Belgische bedrijven komen aan het woord en de voorbeelden komen ook recht uit de praktijk.

https://www.agoria.be/ai-in-business/

Deze cursus is gratis, maar je moet je wel registreren. Je kan kiezen tussen Nederlands, Frans en Engels maar veel content is enkel in het Engels. Ook hier wordt per onderdeel de gemiddelde tijdsduur aangegeven. O ja, gastheer van dienst is Lieven Scheire.

Dat AI ook impact heeft in de wereld van het nieuws en de journalistiek is ook VRT NWS in deze tijden met’fake news’ niet ontgaan.
Samen met Google News Initiative en London school of Economics werd een online cursus ontwikkeld specifiek gericht op journalisten. Deze cursus kan eveneens gratis worden gevolgd mits registratie.

https://newsinitiative.withgoogle.com/training/course/introduction-to-machine-learning

Daarnaast heeft VRT NWS samen met VRT Sandbox, imec, Mediawijs, RVO Society en Technopolis, een on-line interactieve cursus voor scholieren (2e en 3e graad) ontwikkeld. Die is beschikbaar op het EDUbox platform. Je hebt geen registratie nodig om de les te volgen.
De kinderen krijgen opdrachten om uit te voeren en kunnen nadien ook een aantal dingen uitproberen.

https://api.playposit.com/player_v2/?type=share&bulb_id=672199

Dit zijn allemaal initiatieven in ons land, maar er zijn uiteraard nog heel wat meer cursussen te vinden op het internet. Zo heeft ook de Universiteit van Helsinki een gratis Engelstalige cursus ter beschikking.

https://course.elementsofai.com/

Dit bericht werd geplaatst in Artificial Intelligence, Overheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s