Edge leest voor

Heb je het ook al gezien? In de Edge browser vind je, na de Fall update van Windows 10,
bij de settings ( de ‘…’ rechtsboven) ook de optie ‘Hardop voorlezen’.
Hiermee kan je de webpagina laten voorlezen die op dat moment geopend is. Of elk ander document geopend in de browser zoals PDF of ePub.

Jawel, je kan Edge ook hele eboeken laten voorlezen.

Al sinds de Creators Update van Windows 10 is het mogelijk (onbeveiligde !) eboeken in ePub formaat rechtstreeks te openen in de Edge browser.
Kom je een link naar ePub tegen op een webpagina dan ontpopt de browser zich automatisch als basic e-reader. Je hoeft het dus niet eerst te downloaden en te openen in een apart programma om deze bestanden te kunnen lezen.

Edge ereader modus
De minimum eisen voor een ereader zijn voldaan.
In het menu links boven kan je de inhoudstafel opvragen (1) en erin navigeren, er is een zoekmogelijkheid (3) en een lijst met bladwijzers (bookmarks)(2).

menu links Edge

Het plaatsen van bladwijzers staat dan weer rechts (1), samen met het menuutje voor de instellingen (2) (lettergrootte, tekstafstand, lettertype en achtergrondkleur).

menu rechts Edge

En last but not least, (3) : er is nu ook de mogelijkheid toegevoegd om het boek te laten voorlezen.

Klik op het icoontje met de luidspreker en Edge begint met het voorlezen van de pagina.
Op het scherm lichten de uitgesproken woorden op zodat je kan volgen waar in de tekst de voorlezer zich bevind. (Hetzelfde gebeurd als je ‘Hardop voorlezen’ kiest in het browser menu.)

Het menu verandert in een audio balkje met de mogelijkheid om te pauzeren, en vooruit of terug te gaan. Je kan via ‘settings’ ook de leessnelheid aanpassen en een stem kiezen. De stemmen moeten dan wel op je PC geïnstalleerd zijn.

audio menu

Nee, Edge haalt geen audioboek kwaliteit, maar houd wel rekening met leestekens zodat de voorgelezen tekst toch vrij natuurlijk klinkt ondanks de vlakke intonatie.
Dat zou voldoende moeten zijn voor non-fictie en ook sommige proza. Voor poezie en teksten die veel intonatie vereisen schiet het toch nog iets tekort.

Is de taal van het boek niet geïnstalleerd dan zal Edge toch een poging doen om het te lezen met de standaard ingestelde taal (en dan krijg je een geel driehoekje in het audio menu als waarschuwing).
Hoeft het gezegd dat een Engelse tekst in het Nederlands uitgesproken zeer vreemd klinkt?
Niet getreurd : Microsoft heeft op zijn supportpagina’s een duidelijke beschrijving hoe je extra stemmen en talen kan toevoegen op je PC.

Het menu verdwijnt eens je begint te scrollen,en verschijnt pas weer na klikken in de tekst. Zo heb je steeds het maximale schermoppervlak zonder storende elementen bij het lezen.

Overigens kun je elke ePub (zonder beveiliging) die op je PC staat lezen of laten voorlezen in Edge. Typ daarvoor het pad naar het bestand in de adresbalk.

In ereader modus is de annotatiefunctie jammer genoeg uitgeschakeld. Dat zou nochtans wel moeten werken na de Fall update? Hopelijk komt het goed na een volgende update.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eReader, HowTo en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Edge leest voor

  1. Pingback: E-boeken maken met LibreOffice 6.0 | In de kantlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s