Gids voor het maken van toegankelijke digitale publicaties

BISG (The Book Industry Study Group, Inc) heeft een gids voor ‘accessible publishing’ voor uitgevers on-line gezet: BISG Quick Start Guide to Accessible Publishing.

Een gids voor het maken van toegankelijke publicaties?

BISG ijvert voor het toegankelijk maken van boeken voor iedereen, ook voor mensen met een visuele beperking. Met de huidige technologie kan dat perfect. Er zijn tegenwoordig heel wat tools beschikbaar, sommige e-readers hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om de tekst voor te lezen.

Alleen kijkt software heel anders naar een e-boek dan een mens. Als je naar een tekst kijkt, zie je meteen de structuur: indelingen in hoofdstukken, inzetstukjes met extra informatie, tekeningen en schema’s…

Dat kan perfect met het toepassen van lay-out verkregen worden: andere kleur, tekstgrootte, lettertypes ed. Software kan daar echter niets mee omdat het niet eenduidig is. Heb je een andere kleur gebruikt omdat het extra informatie is en dus buiten de tekst valt en apart moet worden gelezen, of wilde je ergens de nadruk op leggen en loopt de tekst wel gewoon door? Visueel zal dat heel duidelijk zijn maar voor software niet.

De epub standaard voorziet daarom in metadata, tags en attributen die aan elementen in de tekst kunnen worden toegevoegd en aan de software precies vertellen wat de functie is van wat er staat. Zo kan aan de afbeelding van een schema een titel worden meegegeven en een beschrijving, zodat de informatie in het schema te zien is, ook beschikbaar is voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien.

Het probleem is dat het toevoegen van die extra informatie vaak vergeten wordt. Je ziet het immers niet!
Bovendien zijn niet alle mogelijkheden even voor de hand liggend en vraagt het een extra inspanning van de uitgevers.

Het toevoegen van de extra informatie aan een e-boek levert niet enkel een betere toegankelijkheid op voor slechtzienden. Het zorgt ook voor een robuustere weergave op verschillende toestellen. Zo zal op een toestel dat om een of andere reden een afbeelding niet kan weergeven wel de bijhorende beschrijving getoond worden, als die tenminste beschikbaar is. Ook voor een vlotte navigatie doorheen de inhoud is een goede technische opmaak een must.

Het (Engelstalige) boek is gratis te downloaden als pdf en als epub. De epub versie is meteen ook bedoeld als show-case.
Hopelijk wordt het opgepikt en wordt ‘accessible publishing’ ook echt de norm.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s