Google Shield Project

Google werpt zich op als beschermer van de vrije meningsuiting en heeft Project Shield nu opengesteld voor alle onafhankelijk nieuwswebsites.

Deze service biedt websites bescherming tegen DDoS aanvallen (Distributed Denial-of-Service). Bij dit soort aanvallen wordt een website overstelpt door aanvragen, de webserver raakt hierdoor overbelast en de website wordt onbereikbaar.

Dit een erg efficiƫnte manier om een website uit de lucht te halen en op die manier te censureren. Met de huidige technologie is dat ook relatief gemakkelijk uit te voeren. Daarentegen is het niet zo evident om zich ertegen te beschermen. Kleinere nieuwsorganisaties hebben daar vaak de middelen niet voor. Ze zijn dan ook de belangrijkste doelgroep van dit project.

Elke (ook grote) nieuwsorganisatie kan zich aanmelden, maar ook organisaties die informeren over mensenrechten of verkiezingen. Als de website voldoet aan de voorwaarden dan kan het gebruik maken van een reverse proxyserver bij Google. Het verkeer naar de website wordt dan via deze proxy geleid, waar de DDoS aanvallen kunnen worden gedetecteerd en gefilterd.

Waarom de focus op nieuwswebsites?
Omdat voor nieuws, meer nog dan andere informatie, tijd een belangrijke factor is, vooral in tijden van verkiezingen of politieke crisissen is het belangrijk dat de berichten op het moment zelf bij de mensen terecht kunnen komen.

Google benadrukt dat het geen commercieel project is, en dat de data die via de proxy zal worden verzameld enkel in geaggregeerde vorm (= na verwijdering van traceerbare gegevens van surfers) gebruikt zal worden voor onderzoek naar DDoS aanvallen.

Waarom doen ze het dan wel?
Google heeft wel meer non-commerciƫle projecten lopen die worden gefinancierd vanuit de andere takken van het bedrijf. (bv Google Books, waarbij Google zelf boeken van bibliotheken gaat inscannen en beschikbaar stelt via Google Books). Ze passen allemaal in het mission statement om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te maken voor iedereen. In dit geval: ervoor zorgen dat de informatie waar mensen naar zoeken op dat moment ook effectief online beschikbaar is.

Bronnen:

http://www.wired.com/2016/02/google-wants-save-news-sites-cyberattacks-free/

http://www.computerworlduk.com/security/googles-project-shield-explained-free-ddos-protection-or-clever-marketing-3635775/

http://tweakers.net/nieuws/108647/google-wil-meer-nieuwswebsites-beschermen-tegen-ddos-aanvallen.html

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Internet, Privacy en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s