Automatiseer de wereld,…

…begin met de jouwe. En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Wat valt er te automatiseren? Dat kan van alles zijn.
Ben je actief op sociale media wil je vaak na publicatie op het ene ook een melding op het andere platform. Of je wil je gepubliceerde blogtekst ook archiveren in de cloud.

Maar ook heel andere dingen zoals een sms’je naar huis sturen als je op je werk vertrekt of de thermostaat regelen op basis van de weerberichten zijn dingen die automatisch kunnen.

Het kan allemaal met IFTTT. Het staat voor If This Then That (Als Dit Dan Dat) waarbij je de cursieve woorden kan vervangen door wat je maar wil.

Wat je maar wil is enigszins overdreven maar er zijn nu al 184 aantal ‘channels’ die je kan gebruiken, van sociale media (Facebook, Linkedin, Twitter), over cloudopslag en online services, tot hardware (telefoons maar ook domotica zoals Philips Hue verlichting).

Hoe verschillend deze items ook lijken, ze hebben 1 ding gemeen: ze kunnen via het internet worden aangestuurd via een API (application programming interface). Als programmeur kan je hier gebruik van maken om er je eigen applicaties mee te koppelen.
IFTTT heeft het programmeerwerk voor jou gedaan en zorgt er met zijn website voor dat ook niet-programmeurs van de geboden mogelijkheden gebruik van kunnen maken.

Hun website ziet er weinig uitnodigend uit, met een minimum aan uitleg. Maar als je een account aanmaakt krijg je meteen een korte demo.

Je kan je eigen recepten maken of grasduinen in de duizenden recepten die beschikbaar zijn. Begin met een paar simpele recepten te bekijken, zoals de ‘Happy New Year’ recept voor Twitter.

Kies de kanalen die je wil gebruiken en activeer ze door in te loggen (IFTTT krijgt zo toestemming om jouw account te gebruiken, zolang je die toestemming niet intrekt. Ze krijgen je paswoord niet).

ifttt_voorbeeld

Je hebt steeds 2 kanalen nodig: 1 waar de actie wordt getriggerd en 1 waar de actie wordt uitgevoerd.(sommige kanalen kunnen enkel als trigger dienen of omgekeerd kunnen enkel een actie ondergaan).

De kanalen in dit voorbeeld zijn de ‘datum en tijd’ en je twitter account. De trigger is dan de tijd (31 dec 00:00), en de actie is het verzenden van een tweet.

Als je ook je telefoon wil aansturen dan moet je de app ‘IF by IFTTT’ (android, IOS) op je toestel installeren.

Wedden dat je snel de smaak te pakken zal hebben om zelf een paar dingen uit te proberen en op te zetten?

IFTTT is niet de enige dienst die automatiseringsmogelijkheden biedt, maar wel de bekendste. Alternatieven zijn o.a.: Zapier, We-Wired en Elastic.io.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HowTo, Internet, Mobile, Sociale netwerken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s