Zoekrobot met artificiele intelligentie vind enkel wat jij zoekt

Vergeet ‘semantic search‘, als het over de zoekmotoren van de toekomst gaat draait het nu allemaal rond ‘artificiële intelligentie’ (AI). (Of is dit toch gewoon de volgende stap? Iets ‘nieuw’ is makkelijker te hypen natuurlijk.)

Nara.me maakt gebruik van kunstmatig intelligente algoritmes ontwikkeld door neurowetenschappers. Op basis van keuzes van de gebruiker wordt een profiel opgesteld dat dan gematched wordt met metadata van de beschikbare data.
In het geval van Nara.me gaat het over film, restaurants en hotels. Je kan niet echt een zoekopdracht ingeven maar wel filteren op een genre film of een type keuken (restaurant). In de voorgestelde lijst kan je aangeven of je de suggestie leuk vind of niet (zelfde principe een beetje als bij trap.it). De selectie wordt meteen aangepast.

nara.me

Als je een account aanmaakt, worden je keuzes onthouden én heb je de mogelijkheid om het ideale avondje uit met vrienden samen te stellen: je kan suggesties vragen die voldoet aan de voorkeuren van verschillende profielen via ‘Find with friends’, als ze ook een profiel hebben gemaakt op Nara.
Als je het zelf wil proberen: nara.me start met suggesties voor Boston, maar je kan ook aangeven dat je wil zoeken voor steden als Brussels of Ghent.

Al die moeite voor het opzoeken van een leuke film?

Nara.me doet in feite dienst als show-case voor NaraLogistics, die het AI platform aanbieden aan bedrijven in de financiële sector, e-commerce en gezondheidszorg, allemaal sectoren waar zeer veel data rond gaat.
Banken gebruiken het logaritme om fraude op te sporen en in de medische wereld kan het gebruikt worden om de volledige historiek van een patiënt in rekening te brengen bij het bepalen van de volgende behandeling.

Bronnen:
Griezelige zoekrobot vindt enkel die resultaten die jou interesseren | Technologie | De Morgen.

Neuroscientists Are Making an Artificial Brain for Everyone | Business | Wired.com

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Andere en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s