Reset the web

Automattic zette eind 2014 alle wordpress.com domeinen en sub domeinen om van http naar https.

Https is een beveiligde versie van http: alles wordt versleuteld over het internet verstuurt zodat het niet meer leesbaar is voor iemand die probeert af te luisteren door simpelweg te kijken wat er in de berichtjes zit die over het netwerk wordt verstuurt (de zogenaamde ‘man in the middle attack’).

Het coderen kost tijd en vertraagt de website. Daarom werd het tot hier toe vooral gebruikt voor loginpagina’s en pagina’s voor online betalingsverkeer om paswoorden en andere kritische data te beschermen.
Met de huidige rekensnelheid van servers en computers is de vertraging ten opzichte van het onbeveiligde http minimaal geworden en wordt het nu meer en meer ingezet om alle pagina’s van een website te beveiligen en zo de privacy van de gebruikers te verhogen: het maakt systematisch afluisteren van het internet verkeer moeilijker.

Automattic deed dit niet zomaar. Het kadert in het ‘Reset the web‘ project waar ook andere belangrijke internet spelers aan deelnemen. Aanleiding was het schandaal rond NSA waaruit bleek dat er door de (Amerikaanse) overheid illegaal op grote schaal data word verzameld van internet trafiek zodat ieders doen en laten op het internet gevolgd kan worden. Het toepassen van bestaande security protocollen op alle websites moet zo’n grootschalige inbreuk op de privacy in de toekomst moeilijker maken.

Je vind op deze website niet alleen wie er allemaal meedoet en wat ze doen om de privacy van hun gebruikers te beschermen maar ook welke tools je als gebruiker kan gebruiken.

Dit bericht werd geplaatst in Privacy, Sociale netwerken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s