Wat kan met de startknop van Windows 8.1?

Wat mij betreft, het ontbreken van een snel toegankelijk en overzichtelijke lijst van programma’s in de desktopomgeving het enige dat ik na 2 jaar Windows 8 nog steeds als een probleem ervaar. De rest was vooral een kwestie van wennen.

De startknop die is toegevoegd in Windows 8.1 brengt standaard niet veel soelaas want klik je erop dan stuurt het je gewoon terug naar het startscherm met de tegels.

Maar heb je al eens links op deze knop geklikt?

Dan krijg je een menu met systeem programma’s te zien zoals taakbeheer, systeem en logboeken maar ook de mogelijkheid om een zoekscherm te openen of om de pc af te sluiten zonder eerst naar het startscherm te moeten gaan.

menulinkerklik

Maar je wil graag al je programma’s zien?

Dat kan ook, zolang je maar geen menu verwacht zoals voor de systeem programma’s.

Ga naar je desktop en klik rechts op de takenbalk. Dan krijg je een menu, selecteer, ‘Eigenschappen’. Onderstaand scherm wordt geopend. Kies hier de tab ‘Navigatie’

navigatie2

Vink ‘De weergave Apps automatisch weergeven als ik naar start ga….’ aan.

Vink ook de laatste checkbox aan: ‘Bureaublad apps als eerste weergeven …’. Als je de Apps-weergave wil gebruiken vanuit de desktop zijn het waarschijnlijk deze “apps” (wat is er eigenlijk mis met “programma’s” ?) die je wilt gebruiken. Zo vind je ze sneller terug.

Nu krijg je na klikken op de startknop het overzichtscherm met alle applicaties.

Opgelet: de apps weergave wordt ingesteld als startscherm en vervangt zo de tegel weergave volledig. De tegels krijg je dus niet meer te zien, ook niet na aanmelden.

En het bureaublad als startscherm?

Wil je na aanmelden onmiddelijk op je bureaublad komen dan vink je ook de eerste optie onder startscherm aan: ‘Als ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit naar het bureaublad gaan in plaats van naar start.’

Je bureaublad wordt niet echt je startscherm: als je op de startknop klikt ga je toch weer naar de weergave met tegels of naar de Apps-weergave afhankelijk van wat je als startscherm hebt ingesteld.

Dus toch de ideale startknop?

Echt een apart startmenu in de desktop omgeving is er dus niet. Hou je niet van de tegels dan is een combinatie van desktop na aanmelden met Apps-weergave als startscherm wellicht een goede oplossing maar ik wil graag kunnen schakelen tussen de tegel view en de desktop mét toegankelijke programmalijst afhankelijk van waar ik op dat moment mee bezig ben.

De aangekondigde nieuwe startmenu in Windows 10 is dus meer dan welkom maar voorlopig is er enkel nog maar een technical preview beschikbaar, een bèta versie zeg maar die door eindgebruikers kan getest worden, en nog verre van volledig is. De officiële versie wordt pas in het najaar verwacht.

Wie het risico van pre release software niet wil nemen, moet dus nog even wachten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Andere, HowTo en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s