Wat is het probleem met tweedehands e-boeken ?

Tweedehands = niet nieuw, al gebruikt. In die zin in het perfect mogelijk een tweedehands e-book te hebben. Daar hoeft echt geen slijtage aan te pas te komen, het moet enkel al gelezen zijn.

Tom Kabinet, een website die tweedehands e-books verkoopt is het daar helemaal mee eens. Zij beschouwen e-books als software en software mag doorverkocht worden. Toch?

Dat klopt maar er is wel één voorwaarde: de verkoper moet zijn software onbruikbaar maken.

Als je een softwarepakket installeert moet dat meestal ook geactiveerd worden met een licentiecode. Daarvan gebeurt dan een registratie bij de leverancier/producent. Als je later de software wil gaan gebruiken op een ander toestel moet je de licentie eerst vrijmaken op je eerste toestel en opnieuw registeren met op het nieuwe. Ook al laat je de software staan, alleen de geregistreerde kopie zal ook echt werken. Je kan dus enkel software met bijhorende licenties verkopen als je ze eerst zelf gedeactiveerd hebt. Het aantal actieve softwarepakketten dat in omloop is verandert dus niet. En voor elk pakket is ooit betaald aan de producent en andere rechthebbenden.

Amazone, Apple en anderen die boeken in een gesloten ecosysteem verkopen zouden perfect een systeem kunnen opzetten dat aan deze eis voldoet en waarbij boeken van de ene gebruiker naar de andere (binnen hun ecosysteem) kunnen worden doorgegeven. Ze weten immers perfect wie wat heeft aangekocht en op zijn boekenplank heeft staan. Het aantal e-boeken in omloop zou dan niet veranderen. (Amazone heeft trouwens een patent op verkoop van 2e hands e-boeken maar momenteel doen ze daar nog niets mee.)

Niet dat uitgevers daar blij mee zouden zijn: een digitaal boek ziet er ‘tweedehands’ identiek uit als ‘nieuw’, behalve de prijs. Waarom zou er dan nog iemand een nieuw boek kopen? Uitgevers, en hun auteurs, verdienen enkel iets aan ‘nieuwe’ boeken. Zij stellen dan ook dat een e-book geen software is, niet onder de wetgeving over software valt en bijgevolg niet mag doorverkocht worden.

Bovendien maakt Tom Kabinet geen deel uit van een gesloten systeem. Er worden e-books aangeboden in ePub formaat. De bestanden kunnen gemakkelijk worden gekopieerd. Dat mag je ook doen als je het boek hebt gekocht zolang je je beperkt tot je eigen toestellen. Maar dat maakt ook dat je hetzelfde boek oneindig keer te koop zou kunnen aanbieden. Er komen dan veel meer exemplaren in omloop dan waar rechten op betaald zijn. Als je boeken wil aanbieden via Tom Kabinet moet je verklaren je eigen exemplaren te hebben gewist, maar daar is helemaal geen controle op mogelijk.

De NUV (Nederlandse Uitgeversverbond) spande een rechtszaak aan tegen de website toen die in juni vorig jaar online ging. Aangezien het doorverkopen van ebooks een grijze zone is waar nog geen duidelijke wetgeving of rechtspraak rond bestaat wordt deze zaak ook in het buitenland met argusogen gevolgd.

Op 20/1 was er eindelijk een uitspraak van de rechtbank.

Maar veel duidelijkheid geeft dat toch niet gezien de tegenstrijdige krantenkoppen: Doorverkopen legale e-books mag van rechter en Doorverkopen ‘tweedehands’ e-books mag tóch niet, om er maar twee te noemen.

De rechter is van oordeel dat e-books mogen worden doorverkocht, op voorwaarde dat het legaal verkregen boeken zijn. Maar aangezien er kon worden aangetoond dat er ook heel wat illegale boeken verhandeld werden moet Tom Kabinet uit de lucht.

Al beweren ze zelf van niet. Ze zouden snel in staat zijn alle illegale boeken te verwijderen.

Sinds 2013 worden ebooks in ePub formaat in Nederland voorzien van een watermerk door het CB (Centraal Boekhuis). Die watermerken worden gekoppeld aan de koper en bijgehouden in het kader van het bestrijden van de piraterij. Of Tom Kabinet ook echt beroep kan doen op die databank is twijfelachtig maar ze kunnen wel alle boeken zonder watermerk weren. En bij het CB nagaan of een titel überhaupt wel als e-book is verschenen. Zal dat voldoende zijn?

Vandaag zijn ze gewoon nog online.

Dat Tom Kabinet zich helemaal niet gewonnen geeft blijkt verder ook uit het feit dat ze nu bekend maken te willen starten met een ‘all you can read’ boekenservice in de loop van dit jaar. Maar wie gaat de e-boeken leveren die ze gaan aanbieden? De uitgevers waar ze vandaag zo’n moeilijke verhouding mee hebben?

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dit bericht werd geplaatst in eBook, Internet, Overheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wat is het probleem met tweedehands e-boeken ?

  1. Marge zegt:

    Update 16/02/2015
    Tom Kabinet gaat nu ook nieuwe boeken verkopen. Wie een boek kocht kan het nadien ook eenmalig weer 2e hands verkopen. En de koper daarvan ook weer. Op deze manier kan men met zekerheid zeggen dat het boek legaal verkregen is. Maar dit lost het probleem van achtergebleven kopieën niet op. Wel zal er per verkocht 2e hands boek een bijdrage naar de uitgevers gaan.
    http://www.volkskrant.nl/media/tom-kabinet-gaat-ook-nieuwe-e-books-verkopen~a3851983/

  2. Pingback: Doorverkoop e-books mag dan toch niet | In de kantlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s