Alternatieven voor facebook

Het ooit in Nederland zo populaire netwerk Hyves is in 2013 ter ziele gegaan en van Google+ wordt gezegd dat het een spookstad is.

Als (nieuw) sociaal netwerk kan je maar beter gericht zijn op een specifieke niche, LinkedIn voor professionele contacten bv, of Instagram voor fotoberichten.
Voor informele contacten met familie en vrienden is er namelijk al Facebook. Daar hebben al heel veel mensen een profiel, waarschijnlijk ook jouw vrienden en familieleden. Niemand wil meerdere netwerken onderhouden met dezelfde informatie. Niet evident dus als je wil concurreren.

En toch lijkt het tij nu te keren voor Facebook: hun nieuwe gebruiksvoorwaarden zijn bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De commotie is zo groot dat Facebook de datum waarop ze van kracht worden met 1 maand heeft uitgesteld (tot 1/2/2015).

Een paar maand geleden al profileerden 2 nieuwe sociale netwerken zich als anti-Facebook bij hun lancering en dat heeft hen heel wat publiciteit opgeleverd.

Ello  zet zich af tegen het verkoop van gebruikersgegevens voor reclamedoeleinden. Ze zijn een advertentievrij netwerk.
Hoe komen ze dan aan hun inkomsten? Ze huldigen het premium principe: je kan gratis registreren en de basisversie gebruiken maar voor bijkomende functionaliteiten moet er betaald worden, net zoals bij Linked bijvoorbeeld. Daarnaast zijn giften welkom en is er een shop met T-shirts met het logo erin verwerkt, ontworpen door designers.
Ook heeft er een investeringsfirma geld in gepompt wat de vraag doet rijzen of Ello zich ook op lange termijn aan zijn manifest, geen verkoop van gegevens van gebruikers, zal kunnen houden. Daar staat tegenover dat Ello ook een ‘public benefit corporation’ is geworden, wat betekent dat het er zich toe verplicht om het publieke belang
te dienen. Daar kunnen investeerders normaalgezien geen verandering meer in brengen.

Kort na de lancering liep het storm maar de meeste nieuwsgierigen bleven niet actief. Als reactie daarop zijn voor 2015 een nieuw lay-out en nieuwe apps aangekondigd.

Op dit ogenblik heb je nog een uitnodiging nodig van iemand die al lid is, of je kan een uitnodiging aanvragen op de website zelf.

Tsu legt er dan weer de nadruk op dat je als gebruiker eigenaar bent van je alles wat je post.
Ze hebben ook advertenties maar ze beloven de winst die ze hiermee maken te delen met hun actieve gebruikers, de leveranciers van content: 10% voor het platform en 90% om te verdelen. Afhankelijk van hoeveel publiek je trekt met je posts en comments en hoeveel mensen je uitgenodigd hebt, kun je een stukje van de koek krijgen. Mooi meegenomen maar rijk zul je er als gewone gebruiker niet van worden.

Ook hier heb je een uitnodiging in de vorm van een code nodig om een profiel te kunnen maken of je kan rechtstreeks naar iemands profielpagina te gaan. (Tsu gebruikers zijn meestal te herkennen omdat ze andere sociale media overspoelen met linken naar hun content op Tsu.)

Maar dit zijn zeker niet de enige alternatieven. seen.is is een IJslands netwerk
en als dusdanig gebonden aan de strenge IJslandse privacy wetgeving. Livecrew  presenteert zich dan weer als 100% Nederlands zonder Amerikaanse regeltjes….

Bovenstaande netwerken zijn toch nog steeds eigendom van 1 bedrijf. Wat ook de regels zijn die ze hanteren, alle data wordt wel door hen beheerd en bewaard.

Zelfs dat kan anders, met een gedistribueerd netwerk als Diaspora bijvoorbeeld.
De organisatie bouwt de software die vervolgens door iedereen die dat wil geïnstalleerd kan worden op een server en als gebruiker kan je kiezen waar je je wil registreren.
Op een server in een land waarvan je de privacywetgeving vertrouwt bijvoorbeeld, of op je eigen lokale server. Er wordt veel zorg besteed aan het versleutelen van de uitgewisselde gegevens. Diaspora is niet alleen, ook friendica, red matrix en nog enkele andere werken zo. De populariteit van deze netwerken is moeilijk te bepalen juist omdat ze zo verspreid zijn.

Heb je een keuze gemaakt? Nu je vrienden nog overtuigen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Privacy, Sociale netwerken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Alternatieven voor facebook

  1. Ik ben te vinden op Friendweb – http://www.friendweb.nl en ik heb het prima naar mijn zin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s