Van Evernote naar e-boek

Evernote is een populaire service voor het bewaren van nota’s. Nota’s in de meest brede zin van het woord: tekstfragmenten, todo lijstjes, URL’s of foto’s, voorzien van tags en commentaar. Documenten kunnen als bijlage worden toegevoegd. En je vind alles gemakkelijk terug via de zoekfunctie. Evernote is beschikbaar op zowat elk operating systeem.

Een e-boek maken vanuit Evernote is niet zo onzinnig als het op het eerste zicht kan lijken. Door de vele mogelijkheden wordt Evernote door zijn gebruikers voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. Ook voor het schrijven of samenstellen van boeken.
FastPencil, een Amerikaanse self-publisher heeft enige tijd geleden een overeenkomst met Evernote aangekondigd. Voortaan is het bij hen ook mogelijk om Evernote nota’s op te laden om een boek samen te stellen.

Hoe doe je het zelf?

Gebruik je Evernote op Iphone of Ipad? Dan kan je de app EverEpub uitproberen. Deze app laat toe om zonder tussenstappen boeken in ePub formaat te maken van Evernote bestanden. Deze app is echter niet gratis.

Een andere mogelijkheid is om vanuit Evernote nota’s te exporteren naar HTML.
Bijlagen komen mee in de export en in de HTML staat dan een link. Voor het omzetten van HTML naar een e-boek zijn er on-line heel wat tools te vinden.

Met Calibre bijvoorbeeld, kan je dit HTML bestand as-is verder converteren naar elk gewenst e-boek formaat : ePub maar ook pdf of mobi…

Of je kan het eerst openen in Sigil om het verder te bewerken. Computer!totaal heeft hiervoor een mooie handleiding on-line staan. Men vertrekt daar van een Word document maar dat wordt ook eerst naar HTML omgezet zodat de verwerking verder hetzelfde blijft. Het resultaat is een ePub bestand dat dan eventueel verder met Calibre kan worden omgezet in andere formaten.

MobiPocket

Wel gratis is en2ki, een programma voor Windows, om je nota’s om te zetten in Mobipocket (.mobi) zodat het op de Kindle kan gelezen worden. Hoe dat in z’n werk gaat vind je op deze blog.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader, HowTo en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s