LeesID: al je digitale boeken op één on-line boekenplank

Een van de veelgehoorde klachten over e-lezen is dat alles zo versnipperd is. Elke online boekhandel heeft zijn eigen boekenplank en readers waarmee een boek gelezen kan worden.

LeesID moet daar aan tegemoet komen. Het is een online boekenplank waar al je gekochte e-books verzameld worden. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen waar je dat ene boek ook alweer gekocht hebt om het te kunnen terugvinden
Je maakt een account aan, een LeesID, dat je vervolgens kan koppelen aan je account(s) bij de e-bookhandel(s) waar je boeken hebt gekocht. Je boeken worden dan automatisch ook op je centrale boekenplank gezet én vanuit de boekenplank van de verdeler kan je ook je boeken van andere leveranciers zien. Hoe het precies in zijn werk gaat wordt mooi geïllustreerd op deze blog.

Op dit ogenblik doen bol.com, boeken.com, eBook.nl, managementboek.nl en readship.nl mee maar op termijn zullen ook Libris Blz, ECI en Harlequin aansluiten. Er zijn onderhandelingen met de bibliotheken om ook geleende e-books op de LeesID boekenplank te krijgen. Daarmee is het grootste deel van de Nederlandse aanbieders gecoverd. Koop je vaak bij buitenlandse leveranciers zoals Amazon of Kobo dan zul je waarschijnlijk niet veel boodschap hebben aan LeesID.

Registreren voor een LeesID is gratis, je krijgt er zelfs vier e-books bovenop…
Door het de lezer gemakkelijker te maken hoopt men meer mensen tot digitaal lezen te kunnen verleiden.

Niet iedereen is enthousiast over het LeesID. Er wordt gevreesd voor de privacy in dit verhaal. De beheerders hebben op deze manier gemakkelijk toegang tot de koop- en leesgewoonten van de gebruikers. Maar de beschuldiging als zou het CB en ook Brein op deze manier te weten zou kunnen komen wat je verder nog aan (illegale) boeken op je computer hebt staan lijkt toch wat vergezocht. Dat zou immers betekenen dan CB onbeperkt toegang zou krijgen tot je toestellen. De centrale boekenplank is dan wel gekoppeld aan je boekenplankjes bij de verschillende boekhandelaren maar niet aan je pc, tablet of e-reader.

Je kan natuurlijk nog steeds zelf je e-book collectie beheren met het programma Calibre of je boeken in de ‘cloud’ bewaren zodat je ze overal bij de hand hebt, met Dropbox bijvoorbeeld. Maar dat vraagt meer werk en iets meer kennis van zaken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader, Privacy en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s