Spotify voor boeken

Om een of andere reden wordt in de media digitale boeken altijd op één hoop gesmeten met digitale muziek en film. Netflix en Spotify en dergelijke worden dan ook regelmatig van stal gehaald om nieuwe initiatieven voor het beschikbaar maken van ebooks voor te stellen aan het grote publiek. Dat zijn bekende services, daar kunnen mensen zich wat bij voorstellen.

Netflix en Spotify zijn voorbeelden van streamingdiensten. Muziek en film stroomt letterlijk als bits en bytes je computer, tablet of telefoon binnen om als vloeiende beelden of klanken via scherm en speaker in de ether te verdwijnen. Er blijft niets achter op je toestel (da’s toch niet de bedoeling). Je kan luisteren en kijken naar wat je maar wil, wanneer je maar wil, op elk soort toestel, als je de vaste maandelijks bijdrage maar betaald.

Ik stel mij bij kreten als ‘streamen van boeken’ dan ook automatisch een soort autocue of nieuws ticker voor: een eindeloze stoet woorden die over het scherm schuift. En ik hoop dan altijd dat je toch minstens de snelheid aan kan passen.

Maar men heeft het dan eigenlijk over de business modellen in plaats van de technologie: onbeperkt toegang tot boeken voor een vast maandelijks bedrag. De streamingdiensten hebben de eer verantwoordelijk te worden gehouden voor een daling in piraterij van muziek en films. Voor de consument is het een gemakkelijke en relatief goedkope manier om legaal toegang te krijgen tot een gigantische hoeveelheid beeld of geluid. De leveranciers klagen dan wel regelmatig dat de opbrengst laag is, het is meer dan uit het illegale circuit komt. Iedereen blij dus.

Vandaar dat er af en toe berichten opduiken over de noodzaak van zo’n dienst om illegale e-books terug te dringen. Maar een boek kan je niet zomaar laten afspelen zoals muziek. En je leest het ook zelden in 1 ruk uit zoals je een film bekijkt. Het technische concept en het verdienmodel kunnen niet zomaar gekopieerd worden van de audio visuele industrie.

In het Engelse taalgebied zijn er al verschillende diensten actief. Oyster, Scribd om de bekenste te noemen. Amazon heeft zijn eigen Kindle Unlimited programma. Meestal bieden ze apps voor tablet en telefoon. Om op een e-reader te lezen moet je immers een bestand kunnen downloaden en dan staat de deur naar illegale verspreiding weer open… Apps bieden meer veiligheid en dat moet de uitgevers helpen overtuigen.

Want het allerbelangrijkste is uiteindelijk dat er een uitgebreide collectie kan aangeboden worden waar iedere lezer zijn gading kan in vinden (en blijven vinden) en waar voldoende bestsellers en klassiekers in zit.
Niemand zal zich registreren voor een streamingdienst die enkel muziek van een handvol onbekenden aanbiedt. Dat geldt evenzeer voor boeken.

En in het Nederlands?

Onlangs werd Elly’s Choice gelanceerd door Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep en Dutch Media. Ook deze service werd als ‘Spotify voor boeken’ aangekondigd maar het is geen all-you-can-eat abonnement. Voor amper 2,99€ per maand (als je een jaarabonnement neemt) krijg je een selectie van 10 e-books aangeboden, waarvan 5 best-sellers. Een beetje zoals EntitleBooks maar dan zonder de recente uitgaven.
Opmerkelijk: je kan het boek ook downloaden om het op je e-reader te lezen of bij te houden voor een latere herleesbeurt. De eerste selecties zijn in ieder geval niet slecht (al is het zeer duidelijk op één doelgroep gericht, geen trillers, geen fantasy…). De website moet uitgroeien tot een community met reviews en interviews met auteurs. Je kan ook een proefabonnement nemen, om al die bijkomende informatie te bekijken maar een boek is daar niet bij inbegrepen. Het is wel jammer dat de website zo onoverzichtelijk is en weinig informatie bevat.

Yindo.nl is al langer actief. Je kan hier e-boeken kopen en lenen met een voorafbetaald leentegoed. Yindo werkt samen met verschillend uitgeverijen. Nu bieden ze ook een kwartaalabonnement aan met onbeperkte toegang tot hun volledige assortiment.

Ook WPG Uitgevers en het Belgische Lannoo zouden aan een digitaal abonnementen platform werken.

Het kunnen nog interessante tijden worden voor e-lezers.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s