Digitale literatuur

Zomertijd betekent meestal ook eindelijk nog eens tijd om te lezen. Ben je nog op zoek naar boeken om je e-reader op te vullen? En liefst boeiend, gratis én legaal?
Het kan. Op het internet zijn gratis heel wat bekende oude werken te vinden, maar ook nieuwe, meestal van (nog) onbekende schrijvers.

Publiek Domain

Boeken waarvan de auteursrechten vervallen zijn behoren tot het publieke domein: ze mogen verder verspreidt worden zonder dat er nog auteursrechten betaald moeten. Dat maakt dat ze legaal gratis kunnen worden beschikbaar gesteld op het internet zodat oude werken die op papier nog moeilijk te vinden zijn toch online beschikbaar zijn. Aangezien bij ons geldt dat een werk tot 70 jaar na de dood van de auteur beschermt gaat het over boeken verschenen tot grosso-modo begin vorige eeuw.

Op bibliotheek.nl kun je de eBooks eregalerij vinden met een selectie van 26 meesterwerken uit 1.000 jaar Nederlandstalige literatuur. Per boek wordt er op de mooi vormgegeven website ook de impact op de literatuur, en op de tijdsgeest weergegeven aan de hand van recensies en is er ook informatie te vinden over de auteur.

Dbnl.nl (de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis en bevat een schat aan informatie in de vorm van boeken, (auto)biografieën en essays. De meeste teksten kunnen als pdf gedownload worden. Een deel ervan is ook als EPUB beschikbaar en hiervan is een overzichtspagina gemaakt.

Ook op bol.com, ereaders.nl en mustreads.nl worden gratis Nederlandse klassiekers aangeboden.

Internationaal is het Amerikaanse Gutenberg project waarschijnlijk het bekendste. Je vind er een grote verzameling boeken in verschillende talen, ook in het Nederlands. De boeken zijn beschikbaar voor Kindle, en als EPUB of plain text.

Voor de Engelse klassiekers kan je o.a. ook bij feedbooks.com terecht, die een hele sectie aan public domain boeken hebben gewijd. (EPUB formaat).

Self-publishing

Het hoeven niet altijd oude werken te zijn die gratis downloadbaar zijn. Bij self-publishing is het een veelgebruikte strategie om één boek gratis aan te bieden zodat potentiele lezers kennis kunnen maken met de auteur en daarna hopelijk wel gaan betalen voor andere boeken. De ideale manier om eens iets nieuws te ontdekken, toch?

Alleen op Smashwords.com (Engels) kan je op ‘free’ zoeken, op andere websites zoals amazon.com (Engels), kobobooks.nl en Apple’s ibookstore kan je de gratis content boven halen door te sorteren op prijs.

Ook worden heel wat boeken gepubliceerd door bloggers op hun eigen website en vaak zijn die ook gratis. Je kan je zoektocht beginnen op de blog ‘gratis boek‘, daar kan je een hele verzameling linken vinden.

Acties

Soms doen uitgeverijen zelf een actie waarbij een bepaald boek tijdelijk (gedurende 1 dag bijvoorbeeld) gratis verkrijgbaar is. Maar daar wordt meestal niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, een cadeautje voor de trouwe fans zeg maar. Hou hun websites in de gaten!

(In ruil voor je emailadres (niet echt gratis dus) kun je bij Harlequin kennismaken met hun romantische reeksen….)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, Internet en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s