Het internet op papier

‘Bedrijf print het internet en bezorgt het aan huis’ (*)

In een wereld die de mond vol heeft van ‘paperless’  en ‘digital-only’  moet een nieuwsbericht als dit wel de aandacht trekken. Het gaat over de service PaperLater, van een Britse start-up. Het werkt ongeveer zoals Instapaper en andere services voor uitgesteld lezen. Via een bookmarklet die je in de favorieten balk van je browser installeert, kan je webpagina’s toevoegen aan je Paperlater account. In tegenstelling tot Instapaper en aanverwante diensten worden de artikels niet bijgehouden voor een latere digitale leesbeurt maar om er een papieren krant van te maken. Na bestelling wordt ze binnen de 5 dagen aan huis geleverd. Van slow reading gesproken.

Momenteel is de service nog in beta en leveren ze enkel in de U.K.

Wie zou er nu in zo’n service geïnteresseerd zijn?

Iemand die gewoon een aantal artikels wil selecteren voor een eenmalige latere leesbeurt zal hier niet snel gebruik van maken.
Maar misschien heb je een evenement georganiseerd en wil je graag een tastbaar overzicht van wat er over is gepubliceerd op internet. Of is je vereniging of bedrijf om een of andere positieve reden uitgebreid online aan bod gekomen en wil je daar graag een verslag van bewaren  voor de volgende generaties. Of de digitale krantenkoppen op de geboortedag van je kind bijhouden? Dat is allemaal mogelijk.

Het gaat vooral over het bewaren van herinneringen. We willen graag iets tastbaars dat we gemakkelijk kunnen bewaren, bekijken en laten zien. En dat ook onze kleinkinderen nog eens zouden kunnen bekijken (gesteld dat ze dat zouden willen natuurlijk). Alles blijft wel ergens op het internet maar na een dag zijn nieuwsberichten vaak al moeilijk terug te vinden, blogs kunnen er mee ophouden en zomaar verdwijnen en Twitter berichten lijken te verdwijnen als ze de onderkant van het scherm hebben bereikt. Je kan proberen te bewaren op je eigen hardware maar dan wordt het een verhaal van back-ups en op langere termijn van evoluerende operating systemen, veranderende software en compatibiliteit. En  door de printer halen levert meestal ook geen mooi resultaat op.

Sociale Media in boekvorm

Ook andere diensten gaan gretig in op onze hang naar het fysiek bewaren van herinneringen. Zo kan je van je Facebook tijdlijn een (jaar) boek laten maken via mysocialbook.com. Ook memeoirs.com maakt een echt boek van Facebook (geen foto’s) of van WhatsApp conversaties. Ze maken ook boeken op basis van mail berichten (Gmail, Hotmail en Outlook.com). E-mails? Jawel, want papieren liefdesbrieven worden toch ook bewaart? Twitter is ook niet vergeten:  twournal.com en zo zijn er voor elk sociaal netwerk wel meerdere voorbeelden te vinden.

Zijn dit soort bedrijven ook leefbaar? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Van een aantal gelijkaardige start-ups die vorige jaren in de media werden aangekondigd, yearbound.net in 2011 bv of scribr ook gelanceerd in 2011, is nu alvast niets veel terug te vinden.

Blogs

Ook voor bloggers zijn er mogelijkheden om hun digitale geesteskindje op papier te zetten. blog2print bv,  past in de bovenstaande opsomming van on-line services en werkt voor Typepad en WordPress blogs. Er is ook een partnership met Blogger.

Via printing-on-demand vinden heel wat blogs hun weg naar een boek. Blurb werkt eerder zoals een foto boek service: je moet een programma downloaden waarin je dan je blog kan inladen en bewerken. Andere POD hebben geen specifieke tools voor blogs maar blogteksten kunnen perfect dezelfde weg volgen als iedere andere tekst en dat gebeurd ook afgaande op de resultaten die een zoek op ‘blog’ oplevert in hun boekenwinkels.

En zelfs reguliere uitgevers zijn op de kar gesprongen en bieden bekende bloggers de mogelijkheid hun blog te vertalen naar een boek. Al gaat het dan niet meer om het tastbaar maken van wat we persoonlijk belangrijk vinden maar om big business. Alhoewel, als er niet voldoende mensen belang aan hechten, dan zou het toch niet uitgegeven worden?

 

(*) bron: De wereld op zijn kop? Bedrijf print het internet en bezorgt het aan huis – Internet – De Morgen.

Dit bericht werd geplaatst in Internet, Sociale netwerken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s