FlightDeck: kwaliteitscontrole voor ePub

FlightDeck is een nieuwe validatietool voor ePub bestanden (zowel epub2 als epub3).

Waarom een nieuwe tool, enkel voor ePub validatie? Daar hebben we toch ePubCheck van idpf (international digital publishing forum) voor?
Ja en nee, ePubCheck controleert in hoeverre het opgeladen bestand voldoet aan de specificaties van het ePub formaat.

FlightDeck doet dat ook maar gaat nog een paar stappen verder. In de praktijk is het namelijk niet altijd voldoende om een bestand te hebben dat aan de specificaties voldoet. Zo kan een file zonder fouten door ePubChecker gaan maar toch niet worden verwerkt door een on-line publishing systeem, omdat het geen ISBN nummer bevat of omdat het te groot is, bijvoorbeeld.

Om FlightDeck te kunnen gebruiken moet je jezelf registreren. Verder is het simpel: het bestand opladen en de resultaten bekijken. De files die je opgeladen hebt worden bewaard. Je krijgt een lijst van de opgeladen boeken zodat de resultaten een volgende keer kunnen worden herbekeken. Ze kunnen ook zo weer verwijderd worden.

FlightDeck, startscherm

Naast de ‘Validation’ sectie waar ePubChecker wordt gebruikt, is er ook nog ‘Best Practices’. Dit heeft betrekking op niet verplichte onderdelen van de specificaties, maar die in de praktijk als belangrijk worden beschouwd. Hiermee rekening houden verhoogt de kwaliteit van je e-book aanzienlijk en maken het handiger in gebruik voor de lezers.

En last but not least is er ‘Retailers Acceptance Grid’. Hier worden de extra eisen gecontroleerd die door verschillende publishing platformen (Apple, Kobo, B&N…) worden gesteld, zoals maximale groottes van bestanden of verplichte meta data en dergelijke. (Amazone is er nog niet bij)

Bij de resultaten van de validatie worden steeds zo duidelijk mogelijke (fout)boodschappen meegegeven en er is ook een handleiding beschikbaar waar kan worden opgezocht hoe problemen te verhelpen zijn.

FlichtDeck, validatie berichten

Voordeel van deze service is dat je al deze validaties op één plaats hebt en niet telkens per platform moet vaststellen dat je file niet of slecht worden verwerkt door één of ander detail en opnieuw je e-book bestand moet bewerken. Dat bespaart niet alleen tijd maar ook heel wat frustraties.

Naast de resultaten van de validatie, krijg je statistieken over je bestand voorgeschoteld en als extraatje is het ook mogelijk om meta gegevens te bewerken (zoals een ISBN nummer toevoegen).

Op dit ogenblik is dit alles nog in bèta en, mits registratie, gratis beschikbaar maar dat zal niet zo blijven. Over latere betalende modellen is nog geen informatie beschikbaar. FlightDeck is enkel beschikbaar in het Engels.

FlightDeck werd ontwikkeld door ebook architects, een Amerikaans bedrijfje gespecialiseerd in het opmaken van e-books voor schrijvers en uitgevers. Op hun site is ook heel wat interessants te vinden voor wie geïnteresseerd is in e-book publishing. .

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in eBook, HowTo, Recensie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op FlightDeck: kwaliteitscontrole voor ePub

  1. Gelijk even geprobeerd, en vindt inderdaad nog wat issues in mijn zelf-gemaakte epub3 bestanden, al kwamen ze schoon door epubcheck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s