Screenshot maken

 Wist je dat je vanaf Windows Vista geen extra programma’s meer nodig hebt als je screenshots wil maken en bewerken?

Of je nu een schermafbeelding nodig hebt om de helpdesk te overtuigen dat er echt wel een probleem is met je PC, of een aantal schermopnamen wil om de werking van een programma verduidelijken, het kan snel en eenvoudig met de ‘Snipping Tool’ (Knipprogramma in het Nederlands). Je vindt dit programma onder ‘Accessoires’.

Hoe werkt het?

Bij openen krijg je een mini menu midden op je scherm:

knip1

Je hebt keuze uit 4 knipseltypes: vrij (een willekeurige gesloten vorm), rechthoekig, één venster of het volledige scherm.

knip2

Heb je de selectie gemaakt dan wordt de screenshot onmiddellijk geopend in het programma en kan je het bewerken.
Je kan er met de pen dingen op aanduiden of laten oplichten met de marker. En het resultaat kan worden opgeslagen of meteen per mail worden verstuurd.

Knip3

Wil je meer mogelijkheden om de afbeelding te bewerken dan kan je het resultaat openen in een tekenprogramma.

Sneltoetsen

Telkens langs het menu of de zoekfunctie moeten passeren, wordt zeer omslachtig als je regelmatig screenshots nodig hebt. Vanaf Windows 7 kan het programmaatje wel op de taakbalk worden vastgemaakt zodat het sneller bereikbaar is maar jammer genoeg is er standaard geen sneltoets beschikbaar.

Je kan wel zelf zo’n sneltoets maken:
Ga naar ‘Start’ en kies ‘Accessories’, rechter klik op ‘Knipprogramma’ en selecteer ‘Eigenschappen’. Hier heb je een tab ‘Snelkoppeling’. In het veld sneltoets staat standaard ‘Geen’ ingevuld. Maak dit veld leeg en klik op de gewenste toets. Voor deze toets wordt automatisch Ctrl + Alt gezet. Dus als je bijvoorbeeld ‘k’ als sneltoets gekozen hebt, kan je het programma oproepen met Ctrl + Alt + k.

Dit kan ook in Windows8 maar dan moet je eerst een snelkoppeling maken op het bureaublad en daar de ‘Eigenschappen’ van opvragen. Het pad van het programma ziet er zo uit: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Accessories.

In Windows8 kan je met het knipprogramma niet enkel screenshots maken van delen van desktop toepassingen maar ook van apps. In dat geval moet je het programma eerst openen in de desktop en klik je op ‘Esc’. Ga dan naar de app en klik Ctrl + PrtScr. Het knipprogramma verschijnt en nu kan er op dezelfde manier als hierboven beschreven een screenshot gemaakt worden.

Heb je een afbeelding van het hele scherm nodig dan kan het zelfs nog eenvoudiger: met de toetsencombinatie Windows + PrtScr wordt een screenshot gemaakt die onmiddellijk onder Bibliotheken / Afbeeldingen / Schermopnamen wordt opgeslagen. Dit werkt zowel in desktop programma’s als in apps.

Andere mogelijkheden

Vind je dat het ingebouwde programma niet voldoende mogelijkheden biedt, dan kan je nog steeds iets anders installeren.

Greenshot bijvoorbeeld, biedt extra mogelijkheden voor het bewerken van de screenshots en het exporteren van het resultaat naar tal van programma’s waaronder een aantal webservices zoals dropbox maar ook Jira en Confluence. Dat maakt deze tool ook erg geschikt voor professioneel gebruik.

Er worden meer dan 25 talen ondersteund, waaronder ook Nederlands. Je hoeft enkel de overeenkomstige taal file te downloaden en in de juiste folder te plaatsen.
Greenshot is enkel beschikbaar voor Windows (voor Windows XP, Vista, Windows 7 en 8). Er is geen versie voor Linux of Mac.

Dit bericht werd geplaatst in HowTo en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s