Op zoek naar een url verkorter?

Linken naar nieuwsberichten en dergelijke, kunnen zeer lang worden. En dat maakt het moeilijk om ze op een elegante manier te delen. Vooral sinds de opkomst van Twitter, waar de totale lengte van het bericht beperkt is tot 140 tekens en dus de lengte van url’s zo kort mogelijk moet zijn, zitten de url schortener services in de lift.

Tegenwoordig zorgen de meeste sociale media zelf zorgen voor een propere afhandeling. Zo verkort Twitter sinds kort automatisch alle linken in berichten. Maar verkorte url’s blijven populair omdat ze praktisch zijn om te delen en vooral, omdat ze afzonderlijk kunnen worden getrackt.

Heb je sporadisch een korte url nodig? Dan kan je de service van Readability gebruiken. Readability is vooral bekend als leesplatform, maar biedt ook de mogelijkheid om urls te verkorten om ze gemakkelijker te kunnen delen met anderen. Het enige wat je moet doen is de lange url in het tekst vak plakken, en op ‘shorten & read’ klikken. De gegenereerde url wordt dan http://rdd.me/ gevolgd door een aantal letters en cijfers. Je kunt hem kopiëren en verder gebruiken.

Wil je iets duidelijker dan een random gegenereerde code, dan kan je tinyurl.com/ gebruiken. Het werkt op dezelfde manier maar nu kan je zelf een alias kiezen (tinyurl.com/trefwoord van je keuze).

Tinyurl kan als add-on ook toegevoegd worden aan de links toolbar van de browser, wat handig kan zijn als je regelmatig korte urls nodig hebt.

Wil je meer uit je korte url’s halen probeer dan goo.gl/, een service van, hoe raad u het, Google. Je kan de service ook gebruiken zonder in te loggen maar als je wel een account aanmaakt (of je google+ account gebruikt) dan kan je ook allerlei statistieken raadplegen zoals het aantal klikken en de referers (websites die de link hebben overgenomen).

Dit is ook beschikbaar als app voor android.

Bit.ly gaat nog een stap verder. Je kan net als bij de vorige services je url verkorten zonder account. Maak je er wel één dan heb je toegang tot statistieken en enkele andere features. Bit.ly heeft ook brand tools voor betalende klanten. Ze krijgen heel wat meer functionaliteit, zo kunnen ze de hele url aan te passen, ook de domainname, en zijn de statistieken veel uitgebreider.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HowTo, Internet, Sociale netwerken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s