Leen eens een ebook

Het is zover. De bibliotheek gaat digitaal. Vanaf 22 april zal je e-boeken kunnen lenen in de openbare bibliotheek. Tenminste als de bib in jouw gemeente meedoet.
Het gaat om een proefproject van één jaar. Het is uitgewerkt door Bibnet vzw in opdracht van de Vlaamse overheid.

Bibliotheken zijn al lang niet meer alleen uitleners van papieren boeken. Ze laten het publiek ook kennis maken met andere media zoals muziek en film. Je kan er ook terecht voor internettoegang en heel wat projecten rond digitale educatie van de bevolking lopen via de bibliotheken (denk maar aan workshops internet voor senioren). Het aanbieden van e-boeken is dan ook een logische stap.

Maar zitten de leden daar ook op te wachten? Het e-boek is niet zo’n succes in Vlaanderen, slechts 1,2 % van de boekenverkoop in 2013, al is dat wel een stijging tenopzichte van 2012(*).

Gratis is het alvast niet: met een abonnement van 5€ mag je 3 e-boeken lenen, telkens voor 4 weken. Dit maakt 1,67€ per boek. Op zich niet veel maar kan toch aardig oplopen voor echte boekenwormen. Deze bijdrage dient om de IT kosten te drukken. Bovendien komt men zo tegemoet aan uitgeverijen die willen vermijden dat e-boeken als ‘gratis’ bekeken zouden worden.

Er is een app ontwikkeld voor Android en Apple toestellen. Tablet of smartphone? Aan jou de keuze, zolang je maar geen Windows gebruikt….

E-readers worden ook niet ondersteund, terwijl toch veel mensen aangeven dat het aangenamer lezen is dan op een tablet. Als reden wordt gegeven dat e-readers op termijn zullen verdwijnen en de schermen van tablets beter zullen worden. Of dat ook zo is, valt nog te bezien. Feit is dat een app de uitleentermijnen gemakkelijk bij kan houden. Op een e-reader is de beveiliging veel moeilijker te regelen.

Er is een aanbod van 414 titels van zes uitgeverijen: WPG, Lannoo, Van Halewyk, Vrijdag, Acco en Veenbos & Keuning. Er worden ook 10 kort verhalen aangeboden zodat je de app na downloaden al onmiddellijk kan uitproberen.

Een bedenking hierbij: zullen er enkel e-boeken te vinden zijn die ook op papier uit te lenen zijn? Of komen er op termijn ook publicaties ter beschikking die nooit het traditionele uitgeeftraject hebben gevolgd en enkel digitaal verschijnen? Dat zijn echt niet allemaal uitgaven in eigen beheer. Er zijn nu al kranten die artikelen reeksen als e-boek aanbieden.

In de bibliotheek zelf zal je de boeken gratis kunnen lezen via de website, op je eigen toestel of op een pc.

Wordt dit proefproject een succes, met andere woorden komt het uit de kosten? Veel zal ook afhangen van de gebruiksvriendelijkheid van de websites en apps. En daar hebben we nog niets van gezien.

(*) bron cijfers: Metro 1/4/2014

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, Mobile, Overheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s