Adobe verbetert zijn DRM.

Adobe lanceerde onlangs Adobe Digital Editions 3.0. ADE is een software pakket voor het lezen en beheren van eBooks (pdf en ePub). Wil je boeken lezen die beveiligd zijn met Adobe DRM (Domain Rights Management) dan heb je dit pakket nodig. Het is gratis beschikbaar.

Naast verbeteringen in CSS ondersteuning en doorzoeken van pdf wordt vooral uitgepakt met een betere security. Adobe claimt dat de nieuwe DRM sterker en veiliger is dan wat er nu op de markt is.

De huidige versie van Adobe DRM is al een paar jaar zo lek als een zeef: op het internet kan je heel veel tooltjes vinden waarmee de DRM van e-books kan gesloopt worden, inclusief plugins voor Calibre.

Adobe is ook al lang niet meer de enige speler op de markt. De grote leveranciers van digitale boeken zoals Amazon, Apple, Kobe en B&N hebben hun eigen DRM ontwikkeld zodat de content die ze verkopen enkel met hun toestellen en apps gelezen kan worden.

En ook watermerkbeveiliging maakt steeds meer opgang. In dit geval worden persoonlijke gegevens van de aankoper in het boek verwerkt. De traceerbaarheid moet voorkomen dat e-books als illegale downloads worden aangeboden. Voordeel voor de gebruiker is dan dat hij geen extra software moet installeren of rekening moet houden met het aantal keer het bestand kan worden gekopieerd.
In Nederland zijn verkopers van met watermerk beveiligde boeken zelfs verplicht, de gegevens van de verkoop 2 jaar te bewaren en door te geven aan de stichting Brein wanneer er verdenking is van misbruik. Dit leidde zelfs tot een debat in de kamer aangezien dit toch wel een grote inbreuk op de privacy wordt ervaren. Men weet immers precies wie wanneer welke boektitels heeft gekocht.

Binnenkort wordt het dus weer onmogelijk om boeken met Adobe DRM te kraken. Toch kan het nog even duren eer alle nieuwe boeken met dit systeem zijn uitgerust.
De uitgevers moeten immers overstappen op de laatste versie van Adobe Content Server, die samen met ADE 3.0 werd gelanceerd. (Met deze serveroplossing kunnen e-books worden voorzien van DRM. Je hebt hiervoor een licentie nodig en Adobe rekent een commissie per verkocht boek.) En ook de leveranciers van e-readers en apps moeten nog volgen.

Al heeft Adobe zijn nieuw systeem niet op een eiland ontwikkeld, daarvoor werd samengewerkt met verschillende partners oa Sony. Die zullen normaalgezien snel met de nieuwe DRM op de markt komen.

Hoe lang zal het duren voor deze nieuwe kopieerbeveiliging gekraakt wordt? De weddenschappen zijn open…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader, Privacy en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s