HTML5 en DRM

Het World Wide Web Consortium (W3C), dat zich bezig houdt met het opstellen van open standaarden voor het internet, heeft via twitter laten weten dat de Motion Picture Association of America (MPAA) toetreden is. Daarmee rakelt het de controverse weer op die al sinds 2001 aan de gang is: moet DRM (Domain Rights Management) deel uitmaken van de specificaties voor HTML5 ?
Want dat het de MPAA daar om te doen is, daar lijkt niemand aan te twijfelen.

HTML5 bevat de mogelijkheid om video’s direct in de webpagina toe te voegen en ze af te spelen in de browser zonder dat er een extra plug-in of andere software moet worden geïnstalleerd. Al zit er hier wel een addertje onder het gras. HTML5 laat verschillende formaten toe: MP4, WebM en Ogg. toe maar enkel Chrome ondersteunt al deze codec zodat je als websitebouwer uiteindelijk toch nog je filmpjes in verschillende formaten moet toevoegen als je wil dat je pagina’s overal werkt.
Probleem voor MPAA en aanverwanten: HTML5 video bevat geen kopieerbeveiliging.

Ondertussen is er al een proposal voor Encrypted Media Extensions (EME). Hier hebben Microsoft Google en Netflix (een streaming media bedrijf en voorstander van DRM in de browser) aan gewerkt. EME is zelf geen DRM, eerder een API die toelaat communicatie tussen de browser en de eigenlijke DRM implementatie op een uniforme manier uit te voeren. De DRM zelf zit dan in een zogenoemde Content Decryption Module (CDM). De CDM kan onderdeel zijn van de user-agent (browser) of kan een add-in zijn. Browsers kunnen een of meerdere CDM ondersteunen.

In feite komt het erop neer dat er nog steeds geen uniforme DRM regeling is. Elke (grote) content leverancier kan zijn eigen CDM laten maken en die kunnen dan al dan niet worden ingebouwd in browsers.
Het gebruik van de CDM’s binnen software is dan wel gelijk, wat een voordeel kan zijn voor ontwikkelaars, voor eindgebruikers lijkt het meer op een status-quo. Zij zullen waarschijnlijk nog steeds een batterij browsers moeten installeren om films van verschillende leveranciers te kunnen bekijken en gebruikers van alternatieve software blijven eens te meer in de kou staan.

Blijft het bij EME of zal er toch nog een standaard komen voor DRM als onderdeel van HTML5?

HTML5 is een open standaard: alle specificaties zijn openbaar net als de discussies erover. En dat is net wat je niet wil als het gaat over beveiliging. Als de specificaties bekend zijn kunnen ze immers ook gemakkelijk omzeild worden. HTML5 met DRM is een grote contradictie maar zeg nooit ‘nooit’ als er veel geld mee gemoeid is.

Bronnen:

http://www.w3.org/blog/2014/01/this-week-at-w3c-misconceptions-jsonld-net-neutrality/

http://ostatic.com/blog/mozilla-cto-the-w3c-is-permitting-drm-tech-in-html5-spec

http://www.afterdawn.com/news/article.cfm/2014/01/08/mpaa_joins_w3c_giving_it_a_voice_on_the_future_of_the_web

http://blogs.computerworlduk.com/open-enterprise/2013/10/tim-berners-lee-on-why-html5-needs-drm/index.htm

http://ces.cnet.com/8301-35296_1-57616860/mpaa-joins-web-standards-group-amid-video-drm-dispute/

http://boingboing.net/2014/01/14/requirements-for-drm-in-html5.html

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Internet en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s