Een iso-bestand, wat nu?

Een iso bestand of image is een exacte copy (bit voor bit) van de inhoud van een cd of dvd (geen audio cd). Op die manier kan de inhoud van een cd-rom of dvd gemakkelijk online verspreid worden en blijft de beveiliging intact. Die wordt namelijk ook mee overgenomen.

De inhoud van zo’n iso-bestand kan dus gelijk wat zijn, maar vaak gaat het over software installaties (Microsoft maakt daar vaak gebruik van), films of games.

Brand de iso op een cd/dvd en je kan ermee aan de slag alsof je de originele cd/dvd hebt. Vanaf Windows7 heb je hier geen extra software meer voor nodig, je kan rechtstreeks branden vanuit verkenner. Voor oudere versies van het besturingssysteem heb je die wel nodig. Nero is het bekendste commercieel programma maar er zijn ook andere zoals het gratis alternatief CDBurnerXP.

Om het nog gemakkelijker te maken kan je vanaf Windows 8 een iso-bestand ook mounten als virtuele schijf vanuit verkenner. Je kan dan rechtstreeks aan de inhoud zonder iets extra te moeten doen. Voor Windows 7, Vista of XP kan je Virtual CD-Rom (tooltje van Microsoft) gebruiken of MagicDisk. Er zijn nog andere programma’s beschikbaar.

Moet je slechts eenmalig een iso-bestand behandelen en heb je nog geen Windows8?

Eigenlijk is het iso-formaat een archief container zoals zip of rar.
Verschillende tools om archiefbestanden te openen ondersteunen ook iso. Met 7-Zip (gratis) of WinRAR (betalend) bijvoorbeeld kan je zo’n bestand openen en uitpakken in een folder op je harde schijf.

Ging het over een image voor software installatie? De auto-run zal niet werken maar zoek het .exe bestand in je folder en start die manueel. Als je programma geïnstalleerd is, kan je de folder weggooien. Opgeruimd staat netjes;

Dit bericht werd geplaatst in HowTo en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een iso-bestand, wat nu?

  1. Antonie zegt:

    Sinds wanneer is WinRar betalend?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s