Zelf tegels maken voor je Windows8 startscherm

Apps voor Windows8 komen met hun eigen tegel die bij installatie automatisch op het startscherm geplaats worden. Zo’n tegel heeft dan een aangepaste kleur en logo.

Maar ook desktop apps kunnen een tegel hebben. Voor nieuwe producten is er soms al een aangepaste versie. Voor oudere programma’s verzint windows8 er zelf eentje: met de standaard kleur van je startscherm (afhankelijk van het kleurschema dat je hebt gekozen onder ‘Pc instellingen’, ‘bij Persoonlijke instellingen’) en het icon dat gebruikt wordt op de desktop.

Hetzelfde gebeurt als je mappen of bestanden vastmaakt aan het startscherm. Voor deze tegels wordt standaard het map icoon gebruikt of de icon van het betreffende bestandstype.

Aangezien de afbeeldingen voor de desktop anders en kleiner zijn dan de logo’s die voor Windows Apps worden gebruikt vallen zo’n tegels een beetje uit de toon. Anderzijds zien alle tegels voor mappen en bestanden er net hetzelfde uit. Dat is niet zo handig als je in een oogopslag de juiste tegel wilt vinden.

OblyTile v0.9.5

Met het programmaatje OblyTile kan je zelf bepalen hoe de tegels voor je snelkoppelingen eruit moeten zien. De laatste versie, OblyTile v0.9.5, is nog niet lang uit.. De grootste verandering ten opzichte van de vorige versie is dat het programma nu ook met verschillende formaten tegels overweg kan, niet meer allen met de standaard vierkantjes. Tenminste als je al overgeschakeld bent naar Windows8.1.

OblyTile kan gratis gedownload worden en komt als .exe bestand. Het programma maakt een folder OblyTiles aan onder c:/program files/ waar je de aangemaakte tegels en scripts kan vinden.

Bij het opstarten ziet het er zo uit:

Oblytile opstartscherm

Klik op de plus om een nieuwe tegel te maken. Het invulscherm spreekt voor zichzelf. Naast de ‘TileName’ zijn 2 buttons waar een kleurenkiezer onder verscholen zit: 1 voor de kleur van de tegel en 1 voor de kleur van de tekst. Is het logo alleen duidelijk genoeg dan kan de tekst ook verborgen worden. De checkbox ‘Hide name’ staat een beetje ongelukkig in het previewgedeelte links.

Je kan standaard het pad van een programma opgeven. Klik op de 3 puntjes om ook de andere mogelijkheden : file, map of website, te zien.

Laad een logo op bij Tile Image. Voor de verschillende formaten kunnen apart afbeeldingen worden meegegeven. Links kun je zien hoe het eruit gaat zien.

Om in de stijl van Windows te blijven moet de afbeelding transparant zijn met een wit logo erop. Maar je kan ook andere afbeeldingen en zelfs fotootjes gebruiken.
(Met ‘Small image’ wordt hier een desktop icon bedoeld)

Klik op ‘Create Tile’ en je tegel is klaar. Je vind het terug op het einde van je startscherm.

In het rechtse deel krijg je een overzicht van de tegels die je hebt gemaakt. Je kan ze desgewenst aanpassen of verwijderen. Minpunt: na een update verhuist de tegel weer naar het einde van je startscherm en moet je hem opnieuw op de gewenste plaats zien te krijgen.

Onder de andere tabs zitten voorgedefinieerde snelkoppelingen.

Q staat voor ‘Quick List’ en bevat een lijst locaties en programma’s die met het operatingsysteem te maken hebben. Hier moet je zijn als je een tegel wil om af te sluiten of een rechtstreekse link wilt naar de taskmanager.

Oblytile Quick list

Selecteer het gewenste item, en het linkse deel van het scherm wordt automatisch ingevuld, inclusief de afbeeldingen. Je hoeft enkel nog op ‘Save tile’ te klikken. Al kan je uiteraard de ingevulde gegevens nog wijzigen en andere logo’s of kleuren kiezen.

Onder het pijltje zitten de aanwezige shortcuts op je desktop en onder het windowsachtig icoon een aantal Windows Apps. Bij deze items is het programma wel ingevuld maar moet je nog zelf voor een afbeelding zorgen.

OblyTile laat dus niet alleen toe je tegels te personaliseren, het maakt het ook eenvoudig om allerlei tegels aan te maken waarvoor je anders zelf met scripts moet gaan werken.

Ook handig is de mogelijkheid tegels te exporteren en importeren. Zo kan je gemakkelijk een back-up maken.

Foto tegels ?

Je kan een foto opladen als afbeelding, zeker nu er ook super grote tegels mogelijk zijn in Windows8.1. Maar je kan ook een fotomozaiek maken.

Knip een foto in blokjes en gebruik die als afbeeldingen bij het maken van tegels… Zet die dan in de juiste volgorde op je startscherm.

Je kan voor het opknippen de WindowsApp ‘Custom Tiles Maker‘ gebruiken, te vinden in de Windows Store. Het opknippen van foto’s is gratis, je kan de tegels zo gebruiken om je startpagina te personaliseren maar je kan ze geen functie toekennen, dat is een betalende feature.

Wil je hiervoor niet betalen dan kan de tegeltjes wel gebruiken in OblyTile, tenminste als je ze weet te vinden. ‘Custom Tiles maker’ plaatst ze in een folder onder C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Local\Packages.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HowTo, Recensie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zelf tegels maken voor je Windows8 startscherm

  1. Anton zegt:

    Werkt erg goed, maar ik wil ook mijn bureaublad met de tegels, kan dit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s