EPUB3 implementation project

 In juli kondigde het AAP(Association of American Publishers) het ‘EPUB3 implementation project‘ aan. Dit project heeft tot doel om de implementatie van EPUB3 te versnellen. Ook andere partijen zoals het IDPF (international digital forum) werkt eraan mee.

Dit werd als een belangrijke stap in de doorbraak van EPUB 3 gezien, daar AAP meer dan 300 Amerikaanse uitgeverijen vertegenwoordigd, en niet alleen de kleintjes ook Hachette, Pearson Education, Houghton Mifflin Harcourt,… om maar enkele groten te noemen die ook hier bekend zijn.

Eind oktober is er een white paper gepubliceerd met aanbevelingen voor e-readerontwikkelaars en uitgevers. (ook beschikbaar als EPUB, met kapotte inhoudstafel)

Er is een top tien van functionaliteiten vastgelegd die minstens moet ondersteunt worden door de reader (Inhoudstafels zijn daar ook bij) en een lijst met best practices voor uitgevers.

In de lijst staan ook functionaliteiten zoals het ondersteunen van embedded fonts en SVG, die eigenlijk al deel uitmaakten van de EPUB2 maar nooit ondersteund werden in e-readers. Deze top 10 is maar een kleine subset van de mogelijkheden die voorzien zijn in de EPUB3 beschrijving van het IDPF dus hopelijk beperkt men zich niet tot deze aanbeveling.

De best practices richten zich vooral op het structureren van de content en het toevoegen van extra elementen in de structuur zodat de boeken ook toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Eigenlijk komt het neer op het volgende : hou u aan de beschreven standaard!

En verder? In feite is met deze white paper de kous af. Het doel van het project was vooral om alle spelers op één lijn te brengen door middel van workshops. En dat zou, volgens het document ook gelukt zijn.

IDPF, BISG (book industrie study group), en het DAISY Consortium hebben in ieder geval toegezegd het werk verder te zetten en de conclusies mee te nemen in hun lopende projecten, net als de READIUM foundation. Er zijn nog extra fondsen nodig voor een paar nieuwe projecten in verband met testen en de ontwikkeling van extra tools.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op EPUB3 implementation project

  1. Pingback: ebook ouderwets | Website in een dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s