Self-Publishing Nederlandstalige eBooks: nieuwe mogelijkheden

Tot voor kort waren de mogelijkheden voor self-publishing of ‘uitgeven in eigen beheer’ van elektronische boeken eerder beperkt voor Nederlandstalige schrijvers.

Je kon zelf een ebook maken en op je website aanbieden en dat was het zo’n beetje. Je boek in een ‘echte’ online winkel krijgen zat er niet in.

Amazon stelt nu zijn Kindle Store ook open voor Nederlandstalige boeken. Daardoor komt ook het Kindle Direct Publishing platform in het bereik van schrijvers die hun Nederlandstalige eBook voor de Kindle beschikbaar willen maken. Hun website is niet beschikbaar in het Nederlands, wel in het Engels en bevat veel handleidingen. Er wordt ook gewezen op de fiscale kant van de zaak. Tenslotte publiceer je in Amerika maar ben je ook in eigen land belastingsplichtig. Nederland wordt hier vermeld, Belgie niet.

Begin dit jaar kwam Kobo al met zijn ‘Writing Life’ naar Nederland voor wie boeken wil verkopen aan gebruikers van Kobo ereaders en apps.

Een ander internationaal platform is Smashwords. Oorspronkelijk gericht op de Engelstalige markt proberen ze nu ook in andere taalgebieden voet aan de grond te krijgen. Smashwords is niet gebonden aan een of ander ecosysteem en distribueert naar zowat elk platform (Kobo, Apple, Barnes&Nobles,…) behalve Amazone. Ook hier moet je de handleiding volgen: de smashword style guide. Die is beschikbaar in een Nederlandse vertaling.

Lulu is vooral bekend als POD uitgever maar biedt ook een on-line service aan voor ebooks. De verdeling gebeurt enkel via hun eigen shop.

Daarnaast zijn er ook Nederlandse initiatieven:

Bol.com lanceerde in juni samen met mijnbestseller.nl en Singel Uitgevers ‘Brave new books‘, een on-line self-publishing service volledig gericht op de Nederlandstalige markt. Je kan kiezen voor papier, ePub of beiden. De verkoop gebeurt uiteraard via bol.com.
Daarnaast is ook begeleiding mogelijk bij het schrijven, vormgeven en promoten van je boek. Deze extra services zijn betalend.

Pumbo werkt min of meer op dezelfde manier maar biedt naast bol.com ook de ibookstore als distributiekanaal aan. Hiervoor moet extra betaald worden.

Een Belgisch platform voor self-publishing van ebooks heb ik niet gevonden.

Ontbreekt er een aanbieder in dit overzichtje? Laat het weten!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, Internet en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s