Google knowledge graph, het begin van het semantische web?

Google knowledge graph of kenniskaart zoals het in het Nederlands genoemd word, is een databank vol namen locaties en begrippen, met bijkomende informatie en onderlinge verbanden. De informatie is afkomstig van verschillende bronnen waaronder CIA World Factbook, Freebase, en Wikipedia. De verbanden die gelegd worden zijn gebaseerd op de vele zoekopdrachten die eerder werden uitgevoerd door gebruikers van de Google zoekmachine.

De kenniskaart is sinds 2012 geïntegreerd met de Engelstalige Google Search en moet de gebruiker sneller aan de gewenste informatie helpen. Zoek je op een begrip, naam of locatie die in de knowledge graph voorkomt dan verschijnt rechts op het scherm, in een extra kolom naast de zoekresultaten de bijkomende informatie. Dat zijn niet alleen gegevens met betrekking tot het onderwerp zelf maar ook linken naar aanverwante onderwerpen dus bijvoorbeeld niet alleen geboorte en sterfdatum van een schilder maar ook zijn bekendste werken, de kunststroming waartoe hij behoorde én andere tijdgenoten.
Voor andere onderwerpen kan men ook statistische informatie in de vorm van grafieken tegenkomen.

De kenniskaart kan vergeleken worden met Wolfram Alpha, waar Microsoft een overeenkomst mee heeft om soortgelijke functionaliteit aan de gebruikers van Bing aan te bieden. In Bing is dit enkel in het Engels beschikbaar. Google heeft zijn kenniskaart ook uitgerold naar andere talen en is nu bezig met het Nederlands.

Is dit het begin van het semantische web? Strikt genomen is het niet het web maar een bijkomende database die de extra logica bevat. En de info komt naast de resultatenlijst.

Maar het zou best wel eens het begin kunnen zijn. Google kan ook heel wat gestruktureerde data halen uit Google+, en de daaraan gekoppelde auteurs en publisher profielen. En sinds kort worden webmasters ook aangeraden ‘Rich snippets’ te gebruiken in hun website. Dit is het gebruik van gestandariseerde tags voor bepaalde items zoals adressen, reviews en evenementen. In de webmastertools worden voorbeelden en tools ter beschikking gesteld. Deze beide ontwikkelingen zijn nog in Beta. Het doel is telkens hetzelfde: met deze gegevens de resultatenlijst zelf te optimaliseren zodat de gebruiker gerichter kan doorklikken om de informatie te vinden die hij zoekt.

Het semantische web gaat in de eerste plaats over semantische content: data voorzien van (heel veel) metadata.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Andere en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Google knowledge graph, het begin van het semantische web?

  1. Pingback: Zoekrobot met artificiele intelligentie vind enkel wat jij zoekt | In de kantlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s