Google lanceert ‘Inactive account management’

Google heeft ‘‘inactief account beheren” gelanceerd. Met deze tool kun je bepalen wat er met je google accounts moet gebeuren na lange periode van inactiviteit, bijvoorbeeld het gevolg van overlijden.

Deze functie is niet zo gemakkelijk te vinden: log in bij Google en ga naar je account. Onderaan de pagina vind je ‘Accountbeheer’ en ‘Bepaal wat er met uw account gebeurt als u Google niet meer gebruikt’. Klik op de bijhorende link ‘Meer informatie…’.

inactive account beheer google

Daarna wijst de procedure zichzelf uit. Je kan zelf een periode instellen, van 3 maand tot 1 jaar. Google zal eerst nog proberen contact met je op te nemen, alvorens tot actie over te gaan. Daarom moet je een mobiel telefoonnummer opgeven en eventueel een alternatief emailadres.

Je kan een aantal vertrouwenspersonen opgeven die een mail zullen krijgen. Per persoon kan je specifiëren van welke services ze je gegevens kunnen downloaden. Ook hier is een telefoonnummer vereist. Google stuurt namelijk eerst nog een verificatiecode per sms, die nodig is om je account te openen. Dit om een optimale beveiliging te voorzien.

De services omvatten Google+, Picassa, YouTube, Blogger, Gmail, Drive en Reader. Voor Gmail kan je ook tekst opgeven voor een automatische antwoordmail en wie die moet krijgen.
Je hebt ook de mogelijkheid je gegevens daarna allemaal automatisch te laten verwijderen.

Google is de eerste service provider die deze mogelijkheid biedt.

Tot hiertoe was je gedoemd om online verder te leven. Nabestaanden konden Google accounts wel laten verwijderen maar slechts na lange administratieve procedures, die ook duur zijn aangezien de hoofdzetel van het bedrijf zich in Amerika bevind. Inkijken van e-mails, wat in deze tijden van online facturatie van belang kan zijn was niet mogelijk.

Hetzelfde geldt ook voor andere online diensten zoals Facebook, Yahoo, twitter,… De te volgen administratieve procedures zijn verschillend per bedrijf en vaak is de enige mogelijkheid het laten wissen van de account terwijl op bijvoorbeeld foto’s wel degelijk rechten gelden die kunnen worden geërfd.

Vaak wordt aangeraden instructies samen met paswoorden na te laten. Dat kan bij een notaris maar er zijn ook betalende cloud-diensten die digitale kluizen aanbieden met dit doel. Ook uitvaartverzekeringen beginnen meer en meer opties aan te bieden voor het beheer van een online erfenis.

Hopelijk volgen andere diensten Google’s voorbeeld, zodat nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over het online(zombie)leven van hun dierbaren en accounts zonder veel problemen kunnen worden afgesloten. Dan zijn digitale kluizen en andere ingewikkelde procedures enkel nog nodig voor diensten die moeten kunnen worden overgenomen door de erfgenamen zoals on-line winkels en dergelijke.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Privacy, Sociale netwerken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s