De toekomst van het internet op het spel?

itrIn Dubai is momenteel de ‘World Conference on International Telecommunications (WCIT-12)’ aan de gang. Op dit congres wel men de huidige ‘International Telecommunication Regulations’ (ITRs) herzien. De ITRs dienen als bindende wereldwijde verdrag om internationale interconnectie en interoperabiliteit van informatie-en communicatiediensten te vergemakkelijken, en hun efficiëntie en brede maatschappelijke nut en beschikbaarheid te waarborgen. Er nemen 193 landen aan deel.

Een van de prangende vragen is of ‘het internet’ hier ook thuis hoort en dus ook gereguleerd hoort te worden door het ‘International Telecommunication Union’ (ITU) dat een onderdeel is van de Verenigde Naties. Heel wat landen vinden namelijk dat Amerika te veel in de pap te brokken heeft aangezien de meeste organisaties die nu een rol spelen op het internet weliswaar onafhankelijk zijn maar wel hun thuisbasis hebben in de USA. En via de Verenigde Naties zouden ze zelf ook meer te zeggen hebben. Puur vanuit democratisch standpunt bekeken valt hier wel iets voor te zeggen.

Anderzijds steken sommige landen, bv in het Midden-Oosten, China en Rusland niet onder stoelen en banken dat ze meer overheidscontrole willen. Zo is er een voorstel van Rusland om elke surfer uniek identificeerbaar te maken, zodat anoniem surfen onmogelijk wordt.

Maar ook economische onderwerpen staan op de agenda, zoals het recht van telecom operatoren om de leveranciers van data te laten betalen voor de verzendig over hun netwerk.  Het hoeft geen betoog dat bedrijven als Google en Facebook zich geviseerd voelen.

In Amerika schreeuwt men dan ook moord en brand, want de vrijheid van het internet (en hun belangen) staat op het spel. Hier is dan weer met moeite nederlandstalige informatie te vinden over deze conferentie. Terwijl de uitkomst van deze discussies toch invloed zullen hebben op iedereen die het internet gebruikt, niet alleen partikulieren die er hun vermaak vinden  maar ook bedrijven die er zaken doen.

Is het internet vandaag de dag dan zo vrij als men ons voorspiegelt? Nee, helemaal niet, ook in het Westen is het internet helemaal niet vrij, al zijn het hier vooral economische belangen die zorgen voor hindernissen dan overheidsbemoeienissen. Probeer maar eens de informatieve videoclips van de BBC op te vragen als je aan de verkeerde kant van het kanaal woont, om maar iets te zeggen.

Deze conferentie zal er niet voor zorgen dat van vandaag op morgen huidige afspraken  overboord gegooid worden en het internet een Big Brother wordt. Het zal ook bestaande inmenging op het internet niet oplossen of verhinderen.

Het belang ligt vooral in de principes die uiteindelijk zullen bovendrijven. Als hier gesteld zou worden dat overheidsingrijpen best kan, dan hebben hebben landen hiermee een officieel vrijgeleide om te doen wat ze willen.

De conferentie kan gevolgd worden via twitter (#WCIT2012) .Een groot deel van de discussies zijn live te volgen via webcast.

Meer info:

http://www.itu.int/en/wcit-12/Pages/default.aspx

http://www.zdnet.be/news/145840/vn-en-wereldmachten-worstelen-om-controle-internet/

http://www.circleid.com/posts/20121208_wcit_so_far_so_good_recap_of_week_one/

http://readwrite.com/2012/12/07/qa-with-itu-ambassador-terry-kramer-its-all-about-internet-freedom

http://readwrite.com/2012/12/03/free-and-open-world-governments-talk-internets-future-behind-closed-doors

http://www.groundreport.com/Media_and_Tech/WCIT-2012-begins-negotiating-the-role-and-control-/2949759

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Internet, Overheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s