het verdwijnen van onze privacy

Antwoord jij ook altijd ‘nee’ als een website komt vragen of je jouw locatie wilt delen en vul je het veld ‘politieke overtuiging’ niet in op Facebook? Allemaal verloren moeite zo blijkt. Al je gegevens zijn wel ergens opgeslagen, is het niet door een commercieel bedrijf dan wel door de overheid.

De documentaire Panopticum laat zien dat er veel meer gebeurd dan waar we ons van bewust zijn.

Onthullende documentaire toont teloorgang van onze privacy | Clint.

Het gaat al lang niet meer over ‘iets te verbergen hebben’. Zo is het niet illegaal om een depressie te hebben gehad maar wil je dat aan de grote klok hangen? Ik vind het wel vreemd dat er nergens in de docu de reden werd gegeven waarom men begonnen is die  medische gegevens op te slaan. Het moet toch een doel hebben of slaat men gewoon zoveel mogelijk gegevens op en zal er later wel eens gekeken worden wat ermee kan gebeuren?

De camera’s zijn maar een detail, ze lokaliseren je alleen maar. Het gaat over de bergen data in verband met je hobby’s, eetgewoonten, medische toestand, vriendenkring… En alles wat er zou uit kunnen worden afgeleid. We weten amper wat er precies wordt opgeslagen,  laat staan waarvoor het wordt gebruikt en door wie. Bovendien heeft een computer altijd gelijk dus de conclusies aanvechten wordt moeilijk. (Dat zo’n systeem in eerste instantie wordt gebouwd door feilbare mensen vergeet men gemakshalve als het gaat over automatisering, machines maken immers geen fouten, toch?)

Deze reportage levert alvast veel stof tot nadenken,

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Internet, Overheid, Privacy, Sociale netwerken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s