Je eigen QR-code

De vierkante QR-codes zijn ondertussen geen onbekende meer. Ze staan op elke affiche in het straatbeeld en vaak ook op advertenties in allerhande papieren publicaties. Als je ze scant met je smartphone wordt je automatisch doorgestuurd naar  een website met meer informatie. Handig, dan hoef je de vaak lange url niet in te tikken. (Maar hoeveel mensen zouden dat ook doen? Ik heb het nog niet zien gebeuren. Scannen van codes op straat heeft enkel zin als je ook een data-abonnement hebt.)

Een andere bekende toepassing zijn QR-codes op websites waar apps worden aangeboden. In dat geval bevat de code de link naar de download van de app. Je hoeft het dus niet eerst op je pc binnen te halen en daarna over te zetten, of op je mobiele telefoon naar de betreffende pagina te surfen.

Maar er is veel meer mogelijk.

QR-codes kunnen veel meer bevatten dan enkel een url, een complete vCard bijvoorbeeld.  Zo’n code kan je op je website of je visitekaartjes zetten. Je contactpersoon hoeft dan enkel de code te scannen om al je gegevens in zijn contacten te hebben. Er moet niets manueel ingetikt worden.

Je kan iets soorgelijks doen met het vCalendar formaat. Zet zo’n code op de affiches of uitnodigingen van je event. Even scannen en het staat in de kalender van de geïnteresseerde. Hoezo vergeten noteren?

Een sms of email laten versturen in kader van een marketingactie of wedstrijd, een twitter status update, of gewoon een tekst om te tonen, je kan het zo gek niet bedenken of het past er wel in.

On-line QR codes maken

Tik ‘QR code maken’ in je favoriete zoekmachine en je zult heel wat online generators terug vinden.

http://www.qrstuff.com is er één van. Deze website biedt een hele reeks aan mogelijkheden, ook vCard (meCard) en vCalendar.

Deze generator werkt in 4 stappen:

 1. Kies welk type data je in je QR code wil.
 2. Vul het bijhorende formulier in.
 3. Kies een kleur (Het is belangrijk dat het contrast tussen de witte en gekleurde blokjes groot genoeg is, kies daarom liefst een donkere kleur)
 4. Klik op “Download qr code”.

Deze generator is gratis, maar er zijn extra opties, en meer mogelijkheden als je een geregistreerde (en betalende) gebruiker bent.

Als je een code laat genereren, test dan zeker of het resultaat wel werkt. Niet alle generatoren leveren in alle gevallen een even goede kwaliteit.

QR-code maken met je android smartphone

Als je de Barcode scanner app op je android smarthone hebt staan kan je elke url in je browser omzetten naar een QRcode.

Surf naar de gewenste url. Kies in het menu voor ‘pagina delen’,  in de keuzelijst staat ‘delen via barcode’.

Heb je deze optie gekozen krijg je een pagina te zien met de gegeneerde code.
Ga nogmaals naar het menu en kies ‘pagina delen’. Je kan de code meteen op je sociale netwerken zetten maar je kan ze ook via email sturen, opslaan als afbeelding op Picassa of openen in je foto-editor als je ze wilt opslaan op je telefoon als afbeelding voor verder gebruik.

Hetzelfde kan je ook doen met je contacten. Selecteer de gewenste contactgegevens en kies ‘delen’ in het menu en volg dezelfde procedure als hierboven.

Zijn er dergelijke apps voor andere smartphones beschikbaar? Laat het ons weten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HowTo, Mobile en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Je eigen QR-code

 1. Nick zegt:

  Mooie Post! Probeer Tagginn.com eens voor het Genereren, Tracken en Analyseren van je QR Codes & Microsoft Tags. Ze hebben een gratis lidmaatschap beschikbaar met tal van mogelijkheden! De bestemming van de gemaakte codes is aanpasbaar zonder ze weer opnieuw te hoeven plaatsen. Bekijk o.a. wie je codes scant, waar vandaan en met welke telefoon!

  https://www.tagginn.com/

  Grtz Nick

 2. Cris zegt:

  Gratis bestaat niet. Je betaald altijd een prijs zoals je persoonsgegevens bij registratie, lees de terms & conditions maar eens van deze website… @ Nick “bekijk wie je codes scant” is een broodje aap, want persoonsgegeven kun je webbased helemaal niet traceren en mag ook niet door internationale privacy wetgeving…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s