Mobiele laptops en datakosten

Alles moet tegenwoordig mobiel en draadloos. Niet alleen smartphones en tablets maar ook laptops maken steeds meer gebruik van internet toegang via het gsm-netwerk. Nieuwe toestellen bevatten vaak al een ingebouwde module voor 3G en voor andere toestellen bieden de providers USB-modems aan.
Bij zo’n modem hoort een data abonnement met een (meestal) beperkt datavolume, extra data transfers worden per MB betaalt.

Downloaden van afbeeldingen en foto’s, muziek en zeker video, maar ook bijlagen van e-mails, grafische websites en de teller loop snel op. Hierdoor kan de prijs hoog oplopen, zeker als je naar het buitenland gaat want dan heb je ook nog eens met roamingkosten te maken.

Het is dus zaak om je dataverkeer onder controle te houden. Er wordt (werd?) bij de ontwikkeling van software weinig rekening gehouden met data hoeveelheden die verzonden worden. Er wordt immers standaard vanuit gegaan dat iedere gebruiker over een vaste breedband verbinding beschikt….

Op algemene aanvraag van één man, het resultaten van een mini internet studie:

Operating Systemen en AntiVirus programma’s

De belangrijkste bron van onaangename verrassingen zijn de automatische updates van Operating Systemen en AntiVirus programma’s.
Een normale security update van Microsoft bijvoorbeeld zit toch al gauw aan 8MB.

Kies indien mogelijk voor de mogelijkheid om een waarschuwing te krijgen als er nieuwe updates zijn. Zo kan je ze gemakkelijk binnen halen als je weer op een goedkopere internetverbinding zit (Dit helpt niet tegen emergency updates van Microsoft, die worden altijd doorgeduwd, ongeacht je instellingen).
Voor Windows vind je deze settings in het ‘Control Panel’ bij ‘Security & Settings’of  ‘Security Center’. Screenshots voor Windows 7 vind je in dit document, voor MCafee hier.

Ze gewoon uitschakelen is een mogelijkheid maar  probleem hierbij is dat deze updates wel nodig zijn om je systeem veilig te houden en je dus regelmatig in je instellingen moet duiken wanneer je van verbinding wisselt. Het kan wel handig zijn als je lange tijd in het buitenland blijft.

Email Clients

  • Indien de client het toelaat, laat enkel de afzender en subject automatisch ophalen.
  • Zorg dat bijlagen enkel van de server gehaald worden op het ogenblik dat je ze     nodig hebt.
  • Zet automatische send/receive af (niet erg praktisch, lijkt me).
  • Gebruik textmode, opmaak is meestal overbodig.

Vooral punt 1 en 2  zijn interessant. Zo hou je volledige controle terwijl je toch geen belangrijke mails mist.  (pdf-document met screenshots voor Outlook 2010 of tip voor ThunderBird)

Browsers

  • Schakel automatische update uit (Chrome, Firefox)
  • Schakel een popupblokker in.
  • Schakel het tonen van afbeeldingen uit. (meeste afbeeldingen zijn advertenties)

ITunes

  • Schakel checks voor updates uit.
  • Blokkeer het automatisch opladen van podcasts en episodes.

Andere?

Ook andere programma’s kunnen automatisch updates hebben of op eigen houtje data ophalen. Java en flash bijvoorbeeld, hiervan kan je de automatische update ook wijzigen in een waarschuwing. Google Updaters moet je uit de lijst van programma’s halen die automatisch opstarten bij het aanzetten van de PC.

Shareware bevat vaak spyware die in de achtergrond voor heel wat dataverkeer kan zorgen. Om dit soort programma’s op te sporen kan je best op voorhand je netwerkactiviteit monitoren. Daar zijn tools voor op het internet maar ook in de logs van je firewall kan je normaal gezien een en ander terugvinden.

Hier nog een interessante webpagina.

Ben ik nog iets vergeten?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Internet, Mobile en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s