ePUB 3.0 reader Readium & Co

Het International Digital Publishing Forum (IDPF) steekt een tandje bij om EPUB 3 uit de startblokken te krijgen.

Op het  O’Reilly Media’s  Tools of Change for Publishing 2012 event in New York werd afgelopen week het Readium project voorgesteld. Dit open source project moet op termijn een referentie implementatie opleveren van de volledige ePub 3.0 specificatie. De codebase kan dienst gaan doen als testapplicatie voor ebook ontwikkelaars of als basis voor commerciële e-readers.

Er is al een Readium extensie voor Google Chrome beschikbaar als ‘proof of concept’. Op de project pagina is er een ‘add to chrome’ knop te vinden. Voorlopig is deze extensie nog zeer prematuur, maar geeft toch een idee in welke richting gedacht wordt.

Het volledige persbericht vind je hier.

Er is nu ook een opensource project op code.google.com met voorbeeld ePub 3.0 bestanden. Ze kunnen gedownload worden als testmateriaal voor ereader ontwikkelaars.

En er is een vocabularium met de exacte betekenis van de gebruikte termen in de ePub 3.0 specificatie.

Dat is allemaal van belang om ontwikkelingen voor e-readers op één lijn te krijgen zodat boeken die aan de specificaties voldoen ook echt platform onafhankelijk gelezen zouden kunnen worden.
Maar er is dus nog geen echte ePub3 referentie reader beschikbaar. Het project is nog maar net gestart, het kan nog wel even duren. Gelukkig wordt dit project ondersteunt door zowat alle grote spelers in de digitale uitgaven wereld behalve uiteraard Amazon (die deden zoieso al niet mee) en Apple (heeft ondertussen zijn eigen ePub3 implementatie).

 

Dit bericht werd geplaatst in eReader, Internet en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s