Heeft ePub 3 nog een kans?

Vorige week kondigde Apple een studieboeken platform aan met een nieuwe versie van iBooks,  iBooks 2 die ook interactieve eBooks moet ondersteunen, een uitbreiding van het U(niversity) kanaal in iTunes én iBooks Author, een gratis tool om zulke boeken te ontwikkelen. iBooks Author genereert enkel .iBooks files en .pdf. iBooks zijn enkel leesbaar met de iBooks app van Apple.

2 weken geleden stelde Amazon zijn in oktober aangekondigde nieuwe formaat Kindle Format 8 ( KF8 )  beschikbaar aan het grote publiek. KF8 laat toe enhanced eBooks ontwikkelen, interactieve eBooks met multimedia content.
Een nieuwe versie van hun publishing software KindleGen is beschikbaar voor publishers zodat boeken in dit formaat niet lang op zich zullen laten wachten. Er is ook een Adobe Indesign plugin. KF8 wordt enkel ondersteund door de readers en apps van Amazon.

In diezelfde week had IDPF een nieuwe versie van ePubvalidator ePubCheck3.0 beschikbaar die ook ePub 3 bestanden controleert…

Op dit ogenblik zijn er nog niet veel implementaties van de open standaard beschikbaar. Wil je ePub 3 in actie zien dan kan je voorlopig alleen bij de AZARDI Reader terecht, een e-reader voor Pc en Mac. Links en rechts op het internet zijn er wel tooltjes te vinden voor het maken van ePub 3 bestanden, meestal wordt er dan verwezen naar iBooks als reader. BookBin bijvoorbeeld. Maar daarmee hebben we het wel gehad.

ePub 3 speelt op dit moment niet mee. Het feit dat Apple de standaard die het altijd gesteund heeft als een baksteen heeft laten vallen maakt het nu zelfs tot een marginaal formaat.
Zolang er geen andere e-readers beschikbaar komen die het formaat ondersteunen is de kans klein dat er ook boeken in gaan ontwikkeld worden. Voor puur tekstboeken voldoet ePub 2 voorlopig nog steeds, en daar zijn heel wat tools en readers voor beschikbaar. Bij enhanced eBooks denkt iedereen automatisch aan apps en tablets.

Afwachten welke software op de toekomstige e-readers van onafhankelijke spelers als Sony komt te staan. Als zij er iets moois van maken kan het nog wel wat worden. Als ze niet te lang wachten tenminste. Eens uitgevers hun platform, en lezers hun readers gekozen hebben zal er maar weinig geïnvesteerd worden in ondersteuning voor bijkomende bestandsformaten.

Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s