Van Open Document naar e-boek

Niet iedereen gebruikt Word als editor. Er zijn nog heel wat andere tekstverwerkingsprogramma’s op de markt. De meesten leveren documenten in open document formaat (extensie .odt): OpenOffice.org, LibreOffice, Abiword, Google docs…

Het omzetten van documenten afkomstig van deze programma’s is vrij gelijkaardig aan de omzetting van Word bestanden. (zie 1 en 2)

PDF

Bijna alle pakketten bevatten de mogelijkheid om te exporteren naar PDF. De mogelijkheden hangen af van programma tot programma.

Daarnaast zijn er ook een aantal online conversie services: PdfConverter, Lettos en andere…

file menu OpenOffice.org 3.2

file menu OpenOffice.org 3.2

EPub

Writer2ePub is een OpenOffice.org extensie (ook beschikbaar voor LibreOffice). Na installatie verschijnen en paar extra buttons in de editor voor metadata, instellen voor settings van de conversie en een ‘export to ePub’ button. Deze extensie maakt gebruik van de styling in het document om de ePub te struktureren. Vooral het aanduiden van de juiste titelniveau’s is hier van belang.

Om rechtstreeks vanuit een editor naar ePub te gaan zijn er verder geen gratis plugins te vinden. (Er zijn wel commerciële: bijveerbeeld ODFToEPub  van Pincette voor OpenOffice)

Escape bestaat uit een stand-alone applicatie en een OpenOffice template. Een document dat met deze template aangemaakt wordt kan dan worden ingeladen in de convertor die een apart programmaatje is.

Doordat de styling in de template helemaal afgestemd is op de conversie heb je meer grip op het resultaat dan met Writer2ePub dat meer vrijheid geeft maar ook meer experimenten vraagt om te achterhalen hoe je precies het resultaat kan krijgen dat je wil.

.odt bestanden kunnen ook rechtstreeks worden ingelezen in Calibre en verder geconverteert worden naar ePub. Er is dus geen tussenstap nodig via html wat wel het geval is bij Word.

Er zijn ook on-line conversietools: convert.files, 2Epub.

Zijn er fouten in het resulterende ePub bestand dan is het vaak moeilijk de juiste oorzaak te vinden in het bronbestand. Een mogelijkheid is dan het ePub bestand te openen in ‘Sigil’ een gratis e-book editor, en daar de gewenste wijzigingen uit te voeren. (zie verder)

Exporteren als HTML kan natuurlijk altijd. Met deze HTML kan dan verder gewerkt worden met verschillende tools.

Eén van de programma’s is  Sigil. Computer!totaal heeft hiervoor een mooie handleiding on-line staan. (Die bevat ook intressante tips indien er vertrokken wordt van een ePub bestand).

Een html document kan ook rechtstreeks in Calibre worden geïmporteerd als HTML e-boek, en daarna naar ePub worden geconverteerd.

Andere mogelijkheden zijn opgesomd in het ePub-dossier van uitgeverij Eburon.

Andere Formaten

Pdf en Pub zijn bij ons de meest courante formaten. Op de kindle echter heb je .mobi bestanden nodig.

In de Mobipocket creator, een editor voor mobipocket ebooks, kent geen.odt maar er kan wel HTML worden geïmporteerd dat dan verder wordt omgezet.

Calibre kan rechtstreeks .odt documenten omzetten naar .mobi e-Boeken.

Andere formaten die men met Calibre kan verkrijgen: FB2, HTMLZ, LIT,RLF, PDB, PDF, PMLZ, RB, RTF, SNB, TCR, TXT, TXTZ, ZIP.

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, HowTo en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s