Open data

‘Open data’ zijn datasets die vrij toegankelijk zijn en op een gestructureerde manier wordt aangeboden aan het grote publiek.

Data is geld waard en daarom meestal niet ‘open’. Bedrijven bewaken hun informatie en databanken angstvallig. Soms gaat het om privacygevoelige informatie en is vrije verspreiding helemaal niet wenselijk maar in veel gevallen is ze domweg niet toegankelijk omdat daartoe geen voorzieningen getroffen zijn.

Overheden hebben typisch een schat aan informatie. Ze houden nu eenmaal van alles en nog wat statistieken bij, hebben onderzoeksinstituten en produceren heel wat documenten.

In verschillende landen is men nu bezig met (het bekijken van) het publiek maken van het statistisch materiaal dat bij de verschillende diensten en instellingen verspreid zit. Doel is dat met behulp van geïnteresseerde developers op basis van deze gegevens of door het combineren van verschillende datasets nuttige tools kunnen worden ontwikkeld en op hun beurt beschikbaar komen voor iedereen.

Gisteren is de website http://data.gov.be door de federale overheid gelanceerd.

Deze site bevat op dit ogenblik linken naar informatie die tot nu ook al beschikbaar was maar verspreidt zat over de verschillende websites van diverse fod’s en instituten.

De bedoeling is dat daar later ook data van onder andere de kruispuntendatabank terug gevonden kan worden. De site biedt 1 enkele toegang tot de verspreide informatie maar die is nog niet gestructureerd, er zijn zowel nieuwsfeed en webpagina’s als exelbestanden te vinden.

Het leeft in elk geval, er zijn al een rits ideeën ingediend en enkele demo apps zijn beschikbaar.

En nu maar wachten tot er apps ontwikkeld worden voor praktische toepassingen. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat de content die ter beschikking wordt gesteld up-to-date blijft.

Overigens is niet enkel de federale overheid hier mee bezig, ook de Vlaamse overheid en op stedelijk niveau (Gent) worden er heel wat initiatieven genomen.

In alle gevallen probeert men de geïnteresseerden in dit land warm te maken om mee te doen. Iemand?

Zie ook:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110927_064

http://www.zdnet.be/news/131643/overheid-opent-portaal-rond-open-data/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Internet, Overheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s