Verliest de desktop van de tablet?

Nee hoor, toch niet. Het succes van de tablet heeft hier en daar wel de kreet ontlokt dat de PC op sterven na dood zou zijn maar dat lijkt een voorbarige conclusie.

De tablet heeft, vooral na de lancering van de eerste IPad pijlsnel zijn eigen plaatsje in het elektronische gebeuren opgeëist. Van lezen en surfen, gamen en foto’s bekijken tot het nemen van nota’s tijdens vergaderingen en het beantwoorden van mails vanuit de luie zetel. Door zijn compactheid kan je nu altijd en overal online en in tegenstelling tot een smartphone die in principe dezelfde mogelijkheden kan hebben, heb je nog een redelijk scherm en handigere input. Bovendien start zo’n ding snel op zodat even iets checken op internet een mogelijkheid is. Daar start je niet ‘eventjes’ je pc voor op.

Maar voor het echte werk is een desktopcomputer (of laptop) nog steeds onmisbaar. Voor heel wat software is een toetsenbord de meest handige vorm van input en kan een scherm niet groot genoeg zijn om alles een beetje overzichtelijk te houden. Niet toevallig wordt er binnenkort een laptop met 2 schermen uitgebracht. Alle functies van fotoshop een tabletscherm? Uitgebreide rapporten uitwerken?  Een app met een compleet boekhoudpakket heb ik nog niet voorbij zien komen. Apps als uitbreiding op gewone software daarentegen zullen niet lang op zich laten wachten. Het boekhoudpakket zelf mag dan al op de computer draaien, een tablet kan wel handig zijn om in het magazijn de stock op te nemen.

De daling van de verkoop van PC zal wel mede veroorzaakt worden door de stijgend verkoop van tablets. Voor thuisgebruik is in veel gevallen de browser het belangrijkste programma dat erop staat. En laat daar een tablet nu net goed in zijn.Voor alles wat er op het internet gebeurd, vooral dan de sociale media, zijn er apps die toegang gemakkelijk maken, zelfs veel gemakkelijker dan via een browser. 1 klik en je weet wat er in jouw wereld gebeurd.

Is het dan z’n vreemd idee om diezelfde 1 klik toegang tot de sociale media , die vandaag de dag zo belangrijk lijken te zijn ook mee te nemen naar de computer?

Zodat je niet meer naar je smartphone of tablet moet grijpen om even snel het laatste nieuws op Twitter te checken, of je status op Facebook aan te passen.

En dat is uiteindelijk wat Windows 8 voor desktop met zijn metro-interface probeert te doen. Na een snelle start heb je direct toegang tot je elektronische sociaal netwerk. Er is geen enkele reden waarom het op een computer omslachtiger zou moeten zijn dan op een andere toestel. De Windows 8 App Store is al aangekondigd.

Microsoft is overigens niet de eerst die apps naar de desktop brengt, sinds kort is de Chrome Web Store ook toegankelijk in onze contreien. Om hier gebruik van te kunnen maken heb je wel Google Chrome als browser nodig.

Of Microsoft met z’n nieuwe design ook echt gaat scoren zal waarschijnlijk afhangen van het gebruiksgemak van de interface en in hoeverre je gemakkelijk kan switchen tussen deze nieuwe functionaliteiten en de specifieke desktopprogramma’s. Want uiteindelijk is het daarvoor dat je een pc aanschaft, voor de software pakketten, anders had een tablet wel volstaan. En hier lijkt nog wel een en ander aan te schorten.

Kortom, het idee is goed, nu de uitwerking nog. Waar blijven de volgende previews?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Andere, Mobile en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s