Het WWWeb als e-boek

Je wil dat artikel graag als documentatie bijhouden, of die recensie  van dat boek dat precies zegt wat je zelf ook vond of…
Iedereen wil wel eens een webpagina bewaren.

Op kort termijn is opslaan van de link bij favorieten of bookmarks voldoende. Maar nieuwsberichten durven al eens van url te veranderen als ze gearchiveerd worden of ze verdwijnen volledig na verloop van tijd. Blogs kunnen altijd off-line gehaald worden door hun eigenaar en dat geldt eigenlijk voor elke website.

Elke browser heeft wel ergens de mogelijkheid ‘Pagina opslaan als’. En dat levert meestal problemen op.
Je slaat immers de hele webpagina op dus ook de navigatie, linken naar  advertenties, scripts, linken naar scripts en styles. Als je nadien de opgeslagen pagina wilt openen levert dat vaak een hoop javascript fouten op en een verschrikkelijke lay-out.
Als je meerdere artikels wilt bewaren wordt het een grote onoverzichtelijke rommel van files en mappen (met de afbeeldingen).

Een mogelijke oplossing is het opslaan van het artikel als ePub bestand: enkel de tekst en eventuele bijhorende afbeeldingen worden bewaard, alles netjes in een enkel bestand. Dit bestand kan daarna op elk toestel dat ePub ondersteund geopend worden dus ook je e-reader, smartphone of tablet.

Afhankelijk van de browser zijn er verschillend (gratis) services beschikbaar.

dotEpub

Je kan hiervoor dotEpub gebruiken: deze webservice biedt een bookmarklet voor firefox, opera, safari en chrome. Voor chrome is er ook een extensie beschikbaar.

Installatie is simpel, het gebruik ook. Eén klik op de knop en je artikel wordt als ePub  bestand gedownload. Dit bestand bevat enkel de gewenste tekst, geen navigatie of advertenties, en vermelding van bron en tijdstip.

De conversie verloopt niet altijd even vlekkeloos, voor nieuwsbrichten en blogposts zijn er weinig problemen, andere types van teksten op websites gaan soms mis.
Gebruik je firefox, dan is de combinatie met de Epubreader plugin ideaal, je krijgt onmiddellijk het resultaat van de conversie te zien.
Internet Explorer wordt niet ondersteund, mobiele browsers wel.

Instapaper

Met Instapaper kan je linken naar artikels opslaan om later te lezen. Ze worden niet op je computer maar op het internet bewaart. Je hebt een account nodig op de instapaper website waar je je artikels kan beheren. Om artikels toe te voegen is een booklet ontwikkeld die in elke browser kan worden toegevoegd, voor firefox en chrome is er ook een addon.
Je kan de artikels nadien downloaden in ePub formaat maar ook als .mobi voor de kindle van Amazon. Instapaper heeft zelf ook apps en procedures voor Iphone/Ipod touch en Kindle om de bestanden snel en eenvoudig over te zetten. Ook met de Aldiko reader (android) werkt Instapaper vlot samen.

GrabMyBooks

Een leuke plug-in voor firefox is GrabMyBooks. Hiermee kan je een aantal artikels als verschillende hoofdstukken groeperen in één ePub e-boek. Je heb de mogelijkheid zelf een cover en metadata, en zelfs nieuwe pagina’s met eigen tekst toe te voegen. Deze plugin is nog in volle ontwikkeling maar belooft veel goeds.

Het werkt iets minder vlot dan dotEpub vanwege de meerdere mogelijkheden en instellingen. Zo kan je artikels editeren maar dan krijg je een htmleditor te zien. Je moet dus toch enigszinds thuis zijn in htmltags. Een voordeel is wel dat je onmiddellijk ziet wat er zal opgeslagen worden en je eventuele fouten nog kan corrigeren.
Ook  RSSfeeds kunnen gemakkelijk omgezet worden in ePub formaat. Maar ook deze feature is nog niet helemaal gebruiksvriendelijk. Je moet elk item dat je wilt opnemen apart aanvinken, een ‘alles selecteren’ knop zou handig geweest zijn.
Met wat experimenteren krijg je precies het boek dat je wilde hebben.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader, HowTo, Internet en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het WWWeb als e-boek

  1. Pingback: Maak in een handomdraai van je blog een ebook. | In de kantlijn

  2. Pingback: Je eigen digitale reisgids | In de kantlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s