Maak eens een e-reader van je computer

Heel wat mensen schijnen te denken dat je minstens een IPad nodig hebt om e-boeken te kunnen lezen. Niets is minder waar. Het bewijst maar weer eens hoe goed de marketing van Apple is.

E-boeken  kan je lezen op heel veel apparaten. Voor tablets zijn er heel wat applicaties die een e-reader van je toestel maken. Meestal zijn er ook versies beschikbaar voor je smartphone. Voor puur tekstboeken leest het nog vrij gemakkelijk ook ondanks het kleine scherm.
Dan heb je nog de e-readers zelf, hardware speciaal ontwikkeld om te lezen met speciale e-inkschermen  om de ogen niet te vermoeien. Het scherm is zelfs leesbaar in felle zon. Nu zijn er ook versies met LCDschermen, in feite een soort tablet met beperkte functionaliteit (en beperkter prijskaartje).

En je kan e-boeken lezen op je pc, laptop of netboek. Toegegeven met je pc kruip je niet eventjes lekker op de bank om weg te dromen met een romannetje maar met een netboek moet dat wel lukken. Om handleidingen of studieboeken te raadplegen is een pc dan weer wel handig.

Het grote pluspunt is het grote scherm dat ook kleuren kan weergeven. En je hebt ook het internet en andere programma’s bij de hand.

Grootste nadeel is dat het toestel vrij groot is en het scherm zelf niet aangepast is aan langdurig lezen. Sommige mensen krijgen er na verloop van tijd hoofdpijn van.

De hierna opgesomde  programma’s voor het lezen van boeken zijn gratis.

PDF en ePub.

De meeste boeken in ons taalgebied zijn beschikbaar in PDF- of ePubformaat.

EPUB / .epub Dit is het universele formaat van het IDPF. De meeste recente readers ondersteunen het. De e-bookwebsites in Nederland en Vlaanderen bieden hun boeken in ePub format aan en ook googlebooks gebruikt het. Het is een open standaard, de specificaties zijn beschikbaar op het internet. Apple baseert zich op ePub voor zijn IBooks maar voegde er een eigen DRM aan toe.

PDF / .pdf Het portable document format van Adobe, beschikbaar in beveiligd en niet-beveiligde versie. Kan gelezen worden door de meeste toestellen en biedt heel wat layoutmatige en grafische mogelijkheden maar heeft problemen bij het resizen naar de verschillende schermgroottes.

Uitgevers beveiligen hun boeken met DRM (Digital Rights Management) om piraterij te voorkomen. Meestal wordt hiervoor het Adept DRM van Adobe gebruikt.

Om deze boeken te kunnen lezen moet je eerst een AdobeID moet aanvragen en Adobe Digital Editions Software downloaden en activeren. Adobe Digital Editions bevat ook een e-reader waarmee zowel PDF als ePub, met of zonder DRM, kan worden gelezen. Op elke websites waar e-boeken worden verkocht staat de hele procedure beschreven.

Ook Reader Library van Sony ondersteunt boeken met Adept DRM en heeft een mooie interface voor het lezen, maar je moet  toch altijd eerst Adobe Digital Editions installeren voor je de Reader Library kan registreren bij Adobe.

Boeken met Apple DRM kunnen niet op  computer gelezen worden.

Onbeveiligde boeken, of boeken met watermark of sociaal DRM (de gegevens van de koper worden zichtbaar in het boek verwerkt) kan je ook lezen met andere programma’s.

Voor het lezen van PDF is Adobe reader de bekenste. Een alternatief is Nitro PDF. Dit programma laat toe commentaar en bladwijzers toe te voegen.

Met Calibre heb je een uitgebreid programma om je bibliotheek te beheren én een reader om boeken in verschillende formaten waaronder ePub te lezen.

Heb je firefox op je pc dan is voor ePub de meest eenvoudige manier het installeren van de Epubreader. Deze plugin maakt van je browser een eenvoudige maar doeltreffende e-reader. ePub bestanden op het internet worden onmiddellijk in de browser geopend. Geopende bestanden kunnen gemakkelijk bewaard worden op de computer. In de cataloog vind je een overzicht van de geopende bestanden.

Je kan ook bestanden op je eigen computer openen via ‘Bestand openen…’ van de browser. Jammer genoeg is er niets soortgelijks voor andere browsers beschikbaar.

Andere formaten

ePub en PDF zijn zeker niet de enige bestandsformaten die gebruikt worden voor e-boeken. Er zijn er zo’n 25-tal.

Hieronder vind je de meest belangrijk, in de meeste gevallen kan de software om te lezen gratis van het net worden geplukt.

 • eReader / .pdb Ontwikkeld door Palm, eReader software is beschikbaar voor heel wat toestellen, ook Iphone/Itouch. eReader/Fictionwise is gekocht door Barnes&Noble in 2009.
 • Mobipocket / .prc/.mobi ook een gepatenteerd formaat, eigendom van Amazon, toch werken Mobipocket-DRM files niet met Amazon’s Kindle Mobipocket is beschikbaar op verschillende toestellen.
 • Microsoft Reader / .lit Microsoft’s ebook formaat leesbaar op verschillende toestellen als ze maar een microsoft besturingsysteem hebben.           (Microsoft heeft deze week aangekondigd deze reader (en het .litformaat) niet verder te ontwikkelen of ondersteunen.)
 • QiOO Mobile eBook dit format kan gelezen worden op mobiele telefoons die over java beschikken. Deze files kunnen geen afbeeldingen of linken bevatten, enkel tekst.
 • Plucker – Plucker files is leesbaar op Palm organizer of smartphone. Dit is vrije software

In sommige gevallen is de hard-en software één op één. (andere verkoopsmodel). De reader is niet vrij te verkrijgen.

 • Kindle / .azw is van Amazon en gebaseerd op Mobipocket technologie. Je hebt een Kindle e-reader nodig om deze e-boeken  te lezen. Amazon verkoopt ook apps voor IPad waarmee deze bestanden kunnen worden gelezen en er is een programma voor de pc voor klanten die over een Amazon account beschikken.
 • Sony Reader / .lrx/.lrf (BBeB Book) formaat van Sony Readers. De laatste versies van deze readers ondersteunen ook andere formaten.

Aangezien het niet zo praktisch is voor elk type bestand een ander programma te installeren kan het de moeite lonen om bestanden te converteren naar een ander formaat. Hiervoor is Calibre  zeer geschikt. Dit programma biedt naast beheer van je boekencollectie ook standaard conversies naar verschillende formaten, zelfs geoptimaliseerd voor verschillende toestellen. Om ze te kunnen converteren mogen de boeken ook hier niet beveiligd zijn met DRM.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eBook, eReader, HowTo en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Maak eens een e-reader van je computer

 1. Pingback: Wikipedia als e-book | In de kantlijn

 2. Bas zegt:

  Tegenwoordig is dit gelukkig beter bekent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s