Papieren Wikipedia

Het stond afgelopen week tussen de korte berichten van bijna alle kranten. Een duitse uitgeverij geeft boeken uit met teksten die het van wikipedia haalt.

Ze heeft redacteuren in dienst die de boeken samenstellen maar betaalt geen auteursrechten. Alles is er duidelijk op gericht zoveel mogelijk winst te halen met zo weinig mogelijk inspanning want de opzoekingen zijn niet altijd accuraat (plaatsen en personen met gelijkaardige naam worden wel eens verwisseld), en aan de covers wordt ook niet veel zorg besteed.

Toch worden de de boeken voor veel geld verkocht. En zijn er veel klanten voor, zelfs een aantal bibliotheken.

In 2008 werd al eens een gedrukte versie van de duitse wikipedia op de markt gebracht: ‘Das Wikipedia Lexikon’. (zie googlebooks) Een deel van de opbrengst ging naar de Wikipedia Foundation. Het bundelde de meest gelezen artikels en er was aangekondigd dat er elk jaar een versie zou verschijnen maar blijkbaar is het bij één jaargang gebleven. Gebrek aan belangstelling? (Over stopgezette projecten worden nooit persberichten verstuurd)

Waarom zou men betalen voor content die gratis is en ook nog vrij gemakkelijk kan gevonden worden? Dat het lexikon niet van de grond gekomen is lijkt dat te bevestigen. On-line heeft men immers altijd de allerlaatste aanvullingen, wat van een boek niet gezegd kan worden. Heb je nood aan een papieren versie, dan kan er altijd een printje genomen worden van de artikels die je nodig hebt.

Waarom hebben die  andere boeken dan wel zo’n succes?

Eerste vraag is dan of de kopers weten dat het om een herverpakte wikipedia-artikels gaat. De hoge prijs laat vermoeden van niet.

Partikulieren zouden het, als ze het wisten, voor die prijs vermoedelijk zelf wel even opgezocht hebben. (en er eventeel zelf een boek van laten maken aan een lagere prijs).

Voor de bibliotheken kan het messchien nog voordelig zijn het opzoekwerk uit te besteden want dat zijn nu eenmaal betaalde uren. Maar als de kwaliteit niet goed is dan blijft het toch bij 1 boek?

Anderzijds blijkt hier wel uit dat men nog steeds bereid is te betalen voor een gedrukt boek op maat, voor boeken over specifieke onderwerpen. Print is duidelijk nog niet dood.

Zelf een wikipedia boek maken

Het is overigens helemaal niet zo moeilijk om een eigen  wikipedia boek te maken. Zelfs knippen en plakken komt er niet aan te pas.

Alles wat je moet doen is op wikipedia vóór het starten van je opzoekingen in de linker kolom onder ‘Afdrukken/export’ de link ‘Boek maken’ aanklikken.

Na bevestigen dat je de boekmaker wil gebruiken krijgt je boven elke pagina een extra werkbalk te zien.

Nu kan je gewoon zoeken, en artikels die je interesseren aan uw boek toevoegen. Ook artikels die gelinkt zijn met een artikel dat je hebt opgezocht kan je snel toevoegen zonder dat je elke link afzonderlijk moet openklikken.

Heb je alles, klik dan op ‘Boek weergeven’. Hier kan je het boek een titel geven en de volgorde van de artikels aanpassen, eventueel zelfs groeperen in hoofdstukken.

Klaar? Dan kan je je boek nu exporteren als pdf of odf document.

Je kan ook een gedrukte versie bestellen bij ‘Pediapress’. Ze hebben een overeenkomst met Wikipedia Foundation. Uiteraard is deze service niet gratis, je betaalt het materiaal, drukken en verzenden.

Ps: Voor het bewaren van een enkel artikel kan je steeds onder ‘Afdrukken/export’ voor ‘downloaden als pdf’ kiezen, het resultaat zal mooier zijn dan via ‘Save’ of Save as..’ van de browser.)

Zie ook:

DeStandaard, Gratis goudmijn in wikipedia, 03/08/2011Knack, Wikipedia in dure boekvorm, 03/08/2011

ReadWriteWeb, Printed wikipedia now available – but why?, 17/09/2008

ZdNet, Wikipediaboek telt 90.000 auteurs, 22/07/2008

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HowTo, Internet en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Papieren Wikipedia

  1. Pingback: Wikipedia als e-book | In de kantlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s